Hoe voer je meerdere katten (andere vragen over kattenvoeding)

Je bent het vast met me eens als ik zeg: Je kat voeren is nog best ingewikkeld: Wat is eigenlijk het beste voer? Hoeveel kattenvoer moet je geven? Zijn kattensnoepjes prima? Waar geef je het eten?


Alhoewel hier verschillende antwoorden op zijn en niet elke kat hetzelfde is, geef ik je hieronder tips over de aanpak van je kat voeren.


Wat is het beste voer voor je kat?

Alhoewel veel mensen droogvoer geven, is dit niet het beste voer voor je kat. Zeker, het is makkelijk en houdbaar. Maar het is ook droog, bevat vaak veel koolhydraten en brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. De kat is een verplichte carnivoor. In het wild vangt hij kleine prooidieren. Goed voer lijkt hier zoveel mogelijk op:


  1. 70% of meer vocht, want katten halen hun water uit de prooi.
  2. Dierlijke eiwitten, omdat deze de veel bruikbare bouwstoffen bevat.
  3. Weinig koolhydraten, want katten eten geen graansoorten behalve uit de maaginhoud.


Hieruit volgt dat je het beste een gebalanceerde rauwe voeding kunt geven. Deze kun je zelf maken of je kunt een commercieel merk (KVV - kant en klaar vers vlees). Als dit je te ver gaat kun je ook een goed merk natvoer kopen (en daaronder versta ik Royal Canin en Hill’s niet!).


Tafelrestjes zijn een no go. Ja, ze likken graag je bord schoon. Echter is ons vettige eten niet goed voor ze. Bovendien kunnen uien en knoflook dodelijk zijn voor katten, zijn sausjes gewoonweg slecht voor ze en kunnen gekookte botjes splinteren met alle gevolgen van dien.  


Kan ik droogvoer niet gewoon in water zetten?

Liever niet!  Er zitten behoorlijk wat schimmels in droogvoer, onder andere mycotoxins. Deze floreren in vochtige omgevingen. Voeg je water toe aan droogvoer, dan activeer je die schimmels. Je kat kan daar heel ziek van worden. Als je het wel doet, laat het dan maximaal 20-30 minuten staan en gooi het dan weg.


Hoeveel moet je je kat voeren?

De hoeveelheid voer die je je kat geeft kun je beter laten afhangen van het aantal calorieën dan van het aantal gram. Verschillend voer geeft namelijk andere hoeveelheden energie.


Het aantal kcal (calorieën) dat je kat nodig heeft, hangt af van zijn activiteit, sterilisatie, zwanger of zogend. Bovendien hebben kittens meer nodig omdat ze groeien. Het FEDIAF heeft een formule. Per kilo lichaamsgewicht0,67 ('tot de macht 0,67'):

  • Outdoor, actieve kat: 100kcal (bij 4kg: 253kcal)
  • Indoor en/of gesteriliseerde kat: 75kcal (bij 4kg: 190kcal)
  • Zwangere kat: 140 kcal. (bij 4 kg: 354kcal)


Door te kijken hoeveel kcal er in het voer zit, kun je berekenen hoeveel gram (of pouches of blikjes) je kat nodig heeft. (Lees meer over de calorieën in voeding en hoeveel je je kat moet voeren). Natuurlijk is het mede afhankelijk van de kwaliteit van het voer. Bovendien is het geen precieze wetenschap. Blijf daarom altijd je kat in de gaten houden. Wordt hij dunner of juist dikker? Pas daar de hoeveelheid op aan.


Zijn kattensnoepjes goed om te geven?

Kattensnoepjes worden in het schap vaak aangeprezen als aanvulling op de voeding. Dat zijn ze meestal NIET. Gewoon kattenvoer is compleetvoer en bevat alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Bovendien zitten er behoorlijk wat calorieën in sommige snack.


Daarentegen is het wel leuk om je kat een snoepje te geven! Wil je iets geven, geef dan iets minder voer die dag. Aangeraden wordt maximaal 10% van de calorieën te geven in snoepjes. In het geval van die 4 kilo zware outdoor kat kun je dus 25,3kcal aan snoepjes geven.


Persoonlijk vind ik dit aan de hoge kant. Bij bijvoorbeeld Whiskas Tempations zou je dan 12 snoepjes per dag geven! Ik denk dat 1 en bij uitzondering 2 snoepjes per dag wel genoeg is. Het is een lekkernijtje, een verrassing, niet een ‘dit doen we elke dag’.  


Wil je betere kattensnoepjes geven, denk dan eens aan catnip, een stukje vlees of gevriesdroogde snacks. Maar ook daarvoor geldt: het is géén vervanging voor het normale eten.  


Hoe vaak kun je het beste voeren?

Idealiter kan een kat eten wanneer hij honger heeft. In het wild eet hij 8 tot 10 kleine maaltijden. Alhoewel ik droogvoer niet aanraad, is het wel makkelijk: het bederft bijna niet. Maar bij free feeding overeet de kat zich vaak. Goed zorgen voor je kat betekent ook zorgen dat hij niet te zwaar wordt!


Idealiter voer je je kat minimaal 4 - 6 keer per dag afmeten hoeveelheden natvoer. Je kunt ook natvoer ook een langere tijd laten staan. Voor ons ziet het er minder appetijtelijk uit, maar een prooi wordt ook niet altijd direct opgegeten en ziet er na 8 uur ook niet lekker uit voor ons!


“Once the cat has transitioned to canned food, I prefer to either free-feed them (if they are not too fat) or to put out a meal 3-4 times per day. Small cats in the wild eat 8-10 small meals per day. I do not worry about leaving canned food out for up to 12 hours at a time. Keep in mind that a lion is not going to eat his entire prey immediately.” – Dr. Pierson


Is dit niet praktisch voor je, bijvoorbeeld door werk of door hitte in de zomer (vliegen en stinken!) dan een voerautomaat op timer of Surefeed met klep gebruiken.


Hoe vaak moet je kittens voeren?

Een kitten heeft nog maar een kleine maag en kan niet te grote maaltijden in één keer opeten. Daarom moet je vaker dan twee keer per dag voeren:


  • 8-12 weken: 6 maaltijden
  • 12-24 weken: 5 maaltijden
  • >24 weken: 4 maaltijden


(Let op: dit geldt voor kittens die al vast voedsel eten).

 

Waar kun je het beste je kat voeren?

Rustig kunnen eten is voor je kat belangrijk. Zet daarom de voerbak niet naast een looppad, de dreunende droger of piepende wasmachine. Je kat kan erg schrikken van al die geluiden en weigeren te eten.


Zet het eten ook niet naast de kattenbak. Katten zijn erg hygiënisch en een kattenbak stinkt. Jij eet je maaltijd ook niet op de WC, toch?


Sommige katten drinken meer water als dit niet direct naast het voer staat. Daarom is het altijd verstandig water en voer minstens 2 meter uit elkaar te zetten. Hiervoor is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan (voor zover ik weet), maar gedragsspecialisten zien hierin bijna altijd verschil in drinken. De moeite waard dus om uit te voeren.


Daarnaast is het verstandig meerdere katten niet naast elkaar te voeren. Geef ieder hun eigen bakje en eigen plekje. Katten zijn immers solitaire jagers en eters. Een muis is te klein om te delen. Alhoewel de meeste katten wel eten als de bakjes "gezellig" naast elkaar staan, geeft het vaak veel stress. Dit kan leiden tot snel eten en meer eten dan nodig, met mogelijk overgeven en overgewicht als gevolg. Andere katten gaan juist sneller weg, waardoor ze te weinig eten.


Wil je het jaaginstinct van je kat stimuleren, dan kun je kiezen voor voedselverrijking. Deze voerpuzzels kunnen je (verveelde) kat aanmoedigen 'op jacht' te gaan naar zijn eten. Door het op verschillende plekjes te zetten, wordt het schrokken (hopelijk) ook minder. Er zijn ook natvoer voerpuzzels beschikbaar.


Hoe voer ik meerdere katten?

Heb je meerdere katten, dan kan voeren een uitdaging zijn. Sommige katten tolereren elkaar absoluut niet naast hen tijdens het eten. Ze schrokken het eten naar binnen, zijn bang om rustig te eten en kijken steeds met een schuin oog naar de ander. Niet echt ideaal, want de stress kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden.


Je kunt ze dan het beste in aparte hoeken of zelfs afgesloten ruimten zetten. Zo hebben ze de tijd en rust om hun voer normaal op te eten. Let ook dat elke kat voldoende eten binnenkrijgt, maar ook niet te veel. Zeker als je een zorgkatje hebt is voeren van één groot bord niet handig: je ziet welke kat hoeveel eet. Aparte bordjes maken dat makkelijker. Houd in de gaten of ze niet stiekem het voer van je andere poezels opeten!


Een voerbak op chip is ook een uitkomst. De Surefeed is hiervan de meest bekende. Deze gaan alleen open voor de kat met de juist chip, zodat iedereen zijn eigen portie heeft.


Hoe geef je een andere variant voer?

Variatie van voer is goed. Als je wil overstappen van voer, moet je dat rustig aan doen. Katten zijn kieskeurig en gewoontegevoelig. Stap je radicaal over van voer, dan kan het maar zo zijn dat ze hun neus ervoor ophalen of zwaar in de diarree/verstopping komen. De ene kat heeft dat sterker dan de andere.


Wil je wisselen, meng dan wat voer door elkaar. Doe steeds iets meer nieuwe voer door het oude heen (let wel op de hoeveelheden!). Bij echt koppige katten kan dit dagen tot weken tot zelfs maanden duren. Geduld is een schone zaak, zeg maar.


⚠️ Hanteer niet de ‘dit is wat je krijgt, anders eet je maar niet’ methode. Dit kan leiden tot leververvetting, wat je kat heel, heel erg ziek maakt in slechts een paar dagen tot een week tijd. Na 12 uur geen hap te eten, komt het oude voer weer op tafel.


 Geef echter ook niet te snel op.

  • Geef niet direct het oude voer.
  • Ga je van droog naar blikvoer, stop het droogvoer dan in een luchtdichte container. Dan ruiken ze het niet meer.
  • Doe een klein beetje tonijn, kip of kruimeltjes oude brokjes over het nieuwe voer. Verleid ze om een hapje te nemen.
  • Maak gebruik van hun honger gevoel. Laat het eten staan of bied het later nog eens aan.


Houd er tevens rekening mee dat de eerste paar dagen symptomen, zoals dunnere ontlasting, kunnen ontstaan. Lees ook: Waarom zijn katten zo kieskeurig?


Waarom eet mijn kat plotseling meer?

Er kunnen veel redenen zijn waarom een kat plots meer eet.

  • Medisch: sommige ziekten en medicijnen zorgen voor een verhoogde eetlust
  • Zwanger
  • Wanneer het weer kouder wordt (winter)
  • Bij verhoogde activiteit ([weer] naar buiten gaan)
  • Parasieten: deze 'stelen' de voedingsstoffen, zodat je kat meer moet eten, zonder dat hij aankomt (en soms zelfs afvalt)


Mede hierom is het zo belangrijk een oogje te houden op de eetlust én op hoeveel je kat weegt. Dit is gouden informatie voor de gezondheid van je kat. Neem zeker contact op met je dierenarts als je het niet vertrouwt.


(Tip: voor parasieten is ook ontlasting onderzoek mogelijk. Hierdoor kun je laten testen of je kat er last van heeft, en hoef je niet onnodig ontwormingsmiddelen te gebruiken.)


Wat moet ik doen als mijn kat niet eet?

Als je kat een keer een maaltijd overslaat of minder eet dan normaal, hoef je nog niet te schrikken. Blijft dit echter aanhouden, dan moet je aan de bel trekken.

  • Is er iets verandert in het voer? Probeer dan of hij het oude voer wel eet.
  • Is er stress in huis door bijvoorbeeld een verhuizing, verbouwing of een nieuw kat? Probeer te zorgen dat je kat nog steeds een rustig plekje heeft om te eten.


Houdt het niet-eten langer dan 1,5 dag aan, neem dan contact op met je dierenarts. Er kan dan iets medisch aan de hand zijn.   


Bronnen

FEDIAF (juli 2016): Nutrional Guidelines for Cats and Dogs

Pierson: Transitioning Dry Food Addicts to Canned Food