Hoe laat je je kat afvallen op een gezonde manier?
Je kat laten afvallen is niet makkelijk. Maar liefst 55% van de baasjes geeft vroegtijdig op. Het vereist geduld, discipline en doorzettingsvermogen. Je kat is niet in een dag zoveel aangekomen en de kilo’s zijn er niet zomaar af. Dus hoe zorg je ervoor dat je kat afvalt?
Dit is een combinatie van voeding en omgeving. Beiden hebben een grote impact gehad op het ontwikkelen van het overgewicht. Daarom neem je ook beiden mee in het afvallen voor je kat.
Ga eerst naar de dierenarts
Wanneer je hebt geconstateerd dat je kat te dik is, is stap 1 naar de dierenarts. Vraag altijd voor een lichamelijk onderzoek en een bloedafname. Ik raad dit je sterk aan om 2 redenen.
#1 Is er een medische oorzaak voor de gewichtstoename?
Alhoewel maar een klein deel van het overgewicht bij katten wordt veroorzaakt door ziekte, is het toch nodig dit uit te sluiten. Als hij bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier heeft, komt hij sneller aan. Een dieet zonder dit soort medische oorzaken op te lossen is compleet zinloos. Sterker nog: Dat kan averechts werken en je kat superziek maken.
#2 Zijn er al gevolgen van het overgewicht?
Overgewicht is geen pretje en verhoogt de kans op allerlei ziekten. Diabetes en artrose zijn de belangrijkste. Het is belangrijk dat je dit laat uitsluiten bij de dierenarts. Een kat met alleen overgewicht behandel je namelijk anders dan een kat die ook een bijkomende ziekte heeft.
Waarom eet je kat teveel?
Er zijn diverse redenen waarom je kat te veel eet, zelfs als dat niet zo lijkt voor jou.
Het kan liggen in de voeding die je kat krijgt. Soms is die té lekker, en kan je kat niet goed stoppen met eten. Net zoals ik met chocolade. Als de voeding dan ook nog calorierijk is, gaat dit dubbel op.
Zo had Linda voor haar kat Sam een andere voeding gekocht. Sam vond deze echter véél lekkerder en begon meer te eten. In korte tijd werd hij een halve kilo zwaarder. Gelukkig trok Linda bij mij aan de bel. Samen zijn we op zoek gegaan naar een betere voeding voor Sam. Nu is Sam weer netjes op zijn ideale gewicht.
Het kan ook zijn dat je kat uit emotie eet, net zoals bij mensen. Denk aan verveling, stress, of pijn. Dit kan zijn omdat er strijd is tussen katten onderling, omdat er veel omgevingsgeluid is, of iets anders waar je kat last van heeft.
Ga je de voeding (streng) beperken zonder te kijken naar waarom je kat teveel eet, dan kun je van de koude kermis thuiskomen. Je kat wordt dan erg vervelend, gaat bedelen en miauwen en wordt vervelend. Geen fijne situatie voor jou en je kat. Zorg dus dat je ook goed kijkt naar de reden van het eten.
Welke voeding om je kat te laten afvallen?
Voor het afvallen is natvoer the way to go. Het maakt het afvallen in 9 van de 10 gevallen veel makkelijker. Het heeft een 3 luik aan voordelen ten opzichte van brokjes:
- Het is vochtrijke voeding
- Het bevat meer eiwitten
- Er zitten minder koolhydraten in.
Het is vochtrijke voeding. Katten zijn gewend aan prooien. Wist je dat een muis maar liefst 66,3% vocht bevat? Dat zorgt voor een voller gevoel. Vergelijk het met een druif of een rozijn eten. Zelfde idee, maar veel minder vocht. Een kat eet dan ook minder calorieën aan natvoer dan aan brok, zo bleek uit een onderzoek.
Het tweede is dat natvoer in de regel meer eiwit bevat dan brok. Dit helpt enorm bij het behoud van spiermassa. Spiermassa is zeer belangrijk voor de energie verbranding in rust. Dus hoe meer hiervan van behouden blijft, hoe beter het metabolisme werkt en is het jojo-effect minder van toepassen.
En tot slot zijn de koolhydraten veel lager in natvoer. Katten met overgewicht zijn al extra gevoelig voor diabetes, net als mensen. Daar wil je geen opdonders voor de bloedsuikerspiegel aan toevoegen. Dus houdt je de koolhydraten het liefst laag.
En mocht je het je afvragen: weight management brokjes is zeker niet de beste keuze. Deze brokjes zijn vaak wel calorie- en vetarm, maar ook beperkt in eiwitten en overladen met koolhydraten. Voor de carnivore kat niet de beste keuze, zeker niet als ze moeten afvallen!
Eet jouw kat onder geen beding natvoer? Kijk eens hier voor tips om de kieskeurige eter toch aan het natvoer te krijgen. Of zoek dan een brok met minder calorieën per gram, iets meer vezels en voldoende eiwitten.
Hoeveel voer geef je?
Je moet weten hoeveel voer jouw kat mag om langzaam aan af te vallen. Helaas overschatten etiketten dit nog vaak. Zelfs bij weight management voeding is dat het geval! Schokkend, toch?
Daarom ben ik groot voorstander om dit zelf te berekenen. Ik heb hier een artikel die uitlegt hoe je dat doet. Het is verstandig om hier niet te grote stappen in te maken. Als je kat bijvoorbeeld van 7 kilo naar 5 kilo moet, dan raad ik aan eerst voor de 6 kilo te gaan. Anders wordt de vermindering in voeding te veel in 1 keer. Zo heb ik 1 keer een kat gehad waarbij de brokjes van 140 naar 50 gram moesten. Dat hebben we natuurlijk niet zo gedaan!
Daarnaast betekent dit dat onbeperkt brok in 99 van de 100 gevallen niet meer kan. Voor de overschakeling naar maatlijden kun je best de tijd nemen. Probeer minstens 6 à 8 maaltijden te geven, maar zeker niet minder dan 4 per 24 uur.
Beweging en mentale uitdaging stimuleren
Naast voeding is het optimaliseren van beweging en omgeving ook heel erg belangrijk. Dit is iets wat je erbij doet om je kat gezond te laten afvallen, niet het enige. Je kunt geen 8 uur per dag spelen om zijn vreetbuien en slechte voeding te compenseren, toch?
In het wild jaagt een kat. Dit kost moeite, zowel lichamelijk als mentaal. Het is tevens een favoriete bezigheid van je kat. Laat hem dus ook moeite doen om zijn eten te krijgen. Voor brokjes zijn er tientallen opties. Voor natvoer zul je iets creatiever moeten zijn, en gelukkig vind je hier voorbeelden van diverse natvoer puzzels.
Spelen
Spelen vind je kat ook leuk. Wanneer hij te dik is, zal dat niet veel meer zijn dan 3 keer zijn pootje naar de hengel zwaaien, terwijl hij loom op zijn zij blijft liggen. No problem. Zie het als een overwinning: Elke slag is meegenomen! Doe je dit elke dag, in combinatie met de juiste voeding, dan zul je zien dat hij met de tijd weer actiever wordt.
Katten spelen niet zo intensief als honden. Bestudeer op YouTube eens filmpjes van katten in jacht. Probeer dit te imiteren met je speelhengel. Een Tabby Tijger is super mooi, maar er zijn vele meer en je kunt ook zelf creatief zijn met een stokje, touwtje en speeltje.
Naast een speelhengel zijn trappelkussentjes ook fijn. Die pakken ze met hun voorpoten en ze trappelen die kapot met hun achterpoten. Met een beetje kattenkruid of valeriaan is het vaak nog aantrekkelijker er eens flink mee te knuffelen.
Nou kan het best moeilijk zijn je kat wat in beweging te krijgen. Maar er is vaak 1 ding waar dikke katten altijd voor te porren zijn: ETEN! Dus waarom geen activiteit waarbij ze de brokjes zelf mogen halen? Ik heb hier een mooi filmpje van hoe ik dat met Lapje doe.
Hoe laat jij je kat afvallen?
Als mens afvallen is moeilijk. Dit voor je kat voor elkaar krijgen is nog moeilijker. Maar niet onmogelijk. En een plan helpt je daar zeker bij. Een plan helpt je om stap voor stap dingen aan te pakken. Dit geldt voor de (juiste) voeding die je kat gaat geven en hoeveel. Het gaat over hoe je zorgt dat je elke dag met je kat speelt. Hoe je de omgeving stimulerender maakt voor je kat. Hoe je stress-eten aanpakt.
Maar het gaat ook over jou. Wist je dat maar liefst 55% van de mensen opgeeft om hun kat te laten afvallen? Ik geloof dat dat mede komt omdat het simpel lijkt. Totdat je het consistent elke dag moet doen. En tegen obstakels aanloopt. Een hongerige kat om de hoek komt kijken die dag en nacht je mauwend achterna loopt. Dan is het niet meer zo makkelijk. Dan zakt de moed je in de schoenen. Heb ik gelijk of niet?
Daarom heb ik hiervoor een programma " Verantwoord Afvallen voor Katten" opgesteld die je stap voor stap begeleid in het proces. Zodat je weet waar je op moet letten om je kat te laten afvallen, zonder een hongerig monster ervoor terug te krijgen. Vrij van schuldgevoelens. Geen hongerdieet. Snackjes zijn toegestaan. Mijn missie met de training is zoveel mogelijk katjes te helpen om terug op een gezond gewicht te komen. Je hoeft het niet alleen te doen en alles zelf uit te vinden!