Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Almo Nature Labels Review: Goed kattenvoer?

2 min
Almo Nature Green Label FiletsAlmo Nature staat bij mij bekend als kattenvoer met veel vlees. Hun ingrediënten zijn hier ook naar. Met hun Labels lijn doen ze hier nog een schepje bovenop: natuurlijke ingrediënten, vlees en vis dat geschikt is voor menselijke consumptie en vrij van chemische conserveringsmiddelen.   Ik was benieuwd of dit een goede aanvulling is op het dieet van je kat.

De ingrediënten van Almo Nature Labels

Alhoewel Zooplus niet veel smaken heeft (neem een kijkje op Bitiba.nl voor iets meer variatie) hebben ze wel de samenstelling van diverse smaken. Deze geven inzicht in de ingrediënten van de verschillende labels. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=56 responsive=scroll/]   Human Food Chain vis en vlees De green label (filets en raw) en rouge label maken gebruiken van HFC vlees en vis. Dit betekent ‘Human Food Chain’, oftewel vlees geschikt voor menselijke consumptie. Dit is vaak hoogwaardiger dan PFC: Pet Food Chain.   Eiwitbronnen De twee hoofdbronnen van eiwitten zijn tonijn en kip. Ik ben niet zo’n fan van tonijn voor je kat. Het is een top-of-the-foodchain vissoort die de meeste gifstoffen uit de oceaan ‘verzamelt’. Deze krijgt je kat ook binnen. Tevens is overbevissing een serieuze zaak en niet duurzaam. Voor zalm geldt overigens hetzelfde.   Kip is lastig. Aan de ene kant is het een prima eiwitbron. Echter zijn er veel kippen nodig om dezelfde hoeveelheid vlees als een koe te produceren. Dit maakt het minder duurzaam.   Rijst In de green en orange labels zit in elke variant rijst. Een klein beetje is niet zo’n probleem, maar jammer is dat ‘rijst’ waarschijnlijk witte rijst is waar de meeste voedingsstoffen al uit zijn.

Geen compleetvoer

Alle voeren moet je complementeren met iets anders. Almo Nature beschrijft het zelf als 60% natvoer plus 40% droogvoer. Dit vind ik erg verwarrend: 60% is toch geen supplementvoer meer? Ze hebben het over ‘premium supplementvoer’ en dat betekent dat dit niet het hoofdbestanddeel kan uitmaken van het dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse dieet.   Ik vind het jammer dat ze een hoogwaardige kattenvoer maken (goed!) maar dat deze dan niet compleet is.

Analytische samenstelling

Wat ik ook een groot nadeel is dat ik nergens de analytische samenstelling kan vinden over de eiwitten, vetten, vezels, ruwe as en vocht. Mogelijk staat dit op de verpakking, maar online wordt het nergens vermeld.   Alhoewel de ingrediënten duiden op een goede hoeveelheid eiwit, kan ik hier zonder cijfers niets over zeggen. Het vet en koolhydraten zijn helemaal niet in te schatten.

Conclusie: Goed als snack, niet als hoofdmaaltijd

Alhoewel ik fan ben van hoogwaardig spiervlees, vind ik het jammer dat er geen balans is gemaakt in het voer. Het is niet compleet. Dagelijks voeren is daarom geen goed idee.   Daardoor wordt dit een soort premium snack die je eens per week als maaltijdvervanger geeft. Een beetje zoals wanneer wij uit eten gaan: extra lekker, maar dat moet je niet te vaak doen.   Bovendien is de prijs ook aan de hoge kant. Voor €15,89 per kilo voor de Green en Rouge labels moet je toch even in de buidel tasten.   Prima voer dus, een beetje prijzig, maar vooral jammer dat het niet compleet lijkt te zijn en dat de analytische samenstelling ontbreekt. Als snack raad ik het wel aan. Pootje PurrfectCat