Het beste voer voor katten met suikerziekte: Een koolhydraatarm dieet


Zo’n 1 op de 400 katten heeft diabetes. Toch is de overlevingskans groot en kunnen katten met diabetes nog steeds een goede kwaliteit van leven hebben. Voeding is één van de onderdelen van de behandeling. Alleen is dan de vraag, welke moet je kiezen? Dat bespreek ik in dit artikel.


Kattenvoer voor suikerkatten

Qua voeding zijn er grofweg twee keuzes voor suikerkatten.


Bij de klassieke methode geef je een voeding matig in koolhydraten (26%ME) en hoog in vezels. De alternatieve methode, die beter lijkt te werken, bevat weinig koolhydraten (12%ME) en minder vezels.[1]


Bij deze alternatieve methoden gingen meer katten in remissie (geen insuline meer nodig) en verdwenen bij meer katten de klinische signalen zoals veel drinken, toegenomen eetlust en gewichtsschommelingen.


Bron van koolhydraten

Tevens is de bron van de koolhydraten belangrijker. Zo blijkt rijst, en mogelijk ook mais, voor hogere bloedsuikerspiegels te zorgen dan bijvoorbeeld sorghum.[2][3] De glycemische index voor mensen kan hierin mogelijk enige sturing geven (ook al is niet alles wetenschappelijk onderzocht voor katten!).


Vezels

Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk beter is om oplosbare vezels te gebruiken (pectine, goms) dan onoplosbare vezels (zoals lignine en cellulose). De oplosbare vezels lijken de bloedsuikerstijging te verminderen.[4] Bij een laag koolhydraatdieet zou 2 tot 7% op droge basis voldoende zijn.


Eiwitten

Omdat diabetes vaak gepaard gaat met meer plassen, kunnen aminozuren hierin verloren gaan. Aminozuren zijn de kleinere delen (moleculen) die eiwitten maken. Daarom is het handig dat de kat meer eiwitten krijgt. Zeker als de kat ook nog moet afvallen, is dit zeer aan te raden.  Uit onderzoek bleek dat katten die meer eiwitten kregen (>45% ME), meer vetverlies hadden en minder spiermassa verlies.[5]


Vetten

Daarnaast lijkt het niet handig om te veel vet te voeren, zeker als bloedwaarden op hyperlipidemie wijzen (veel cholesterol in het bloed). Veel vet lijkt de insuline gevoeligheid te verminderen. Daarom kan de hoeveelheid vet beter onder de 25%DM blijven.[6] Is er sprake van pancreatitis, dan wordt minder dan 15%DM vet aanbevolen.[7]


Wat zijn de eigenschappen van goede voeding voor katten met diabetes?

  • Koolhydraten:
  • Vezels: 2-7%DM, oplosbaar, zoals goms en pectines
  • Eiwitten: > 45% ME (zeker bij overgewicht)
  • Vet:


Deze waarden zijn niet altijd allemaal verenigbaar of wenselijk. Bijvoorbeeld bij diabetes én pancreatitis, moet je een keuze maken tussen laag in koolhydraten of laag in vetten. Kijk dus ook goed naar wat jouw kat nodig heeft in combinatie met eventuele andere ziekten.


Nog een tip is het gebruik van natvoer. Hierin is het sowieso makkelijker een voeding te vinden die laag is in koolhydraten en hoger in eiwitten, maar tevens bevat het vocht. Dit vocht lijkt de hydratatie van de kat ten goede te komen en vermindert mogelijk het vele drinken van de kat.


Veterinary Diabetic voeding?

Er zijn een aantal voedingen op de markt die speciaal voor suikerziekte katten ontwikkelt zijn. Helaas volgen deze allemaal de "klassieke methode". Veelal zitten ze vol met koolhydraten (zeker de brokjes!), waardoor het systeem van je kat alsnog wordt overladen. De bloedsuiker krijgt elke keer weer een opdonder. De kans op remissie is hierbij dus kleiner.


Ik raad je dus zeker aan om zelf een energieprofiel te maken voordat je een voeding geeft. Zorg dat dit onder de 6% is voor de hoogste kans op remissie. Een mega tip om tijd te besparen: 99% van de brokken komen hier niet onder!


Kun je ook een reguliere voeding nemen bij suikerziekte?

Ja, dat kan! Gezien het bij suikerziekte met name om de hoeveelheid koolhydraten gaat en de bron daarvan, kun je ook op zoek gaan tussen de reguliere voedingen voor gezonde katten.


In mijn voerlijsten voor volwassen katten kun je hier prima een selectie in maken en hoef je zelf ook nog eens niet alle rekenwerk te doen. Bovendien staan er mega veel keuzes in - waarschijnlijk ook genoeg merken waarvan je nog nooit gehoord had! Als je kat al 10+ is, kun je ook voor de senior voerlijst gaan.


Nog een paar tips bij suikerziekte…

Afvallen tot een gezond gewicht is zeer belangrijk

Overgewicht zorgt ervoor dat de cellen minder insuline gevoelig zijn. Afvallen maakt het lichaam weer insuline gevoeliger, waardoor de diabetes omgedraaid kan worden. Lees dit artikel om te kijken of jouw kat te dik is en deze voor afval tips.


Snacks kunnen nog steeds, maar wel koolhydraatarm!

Snackies geven we allemaal graag aan onze katjes. Vaak wordt dit afgeraden bij suikerziekte, maar het kan wel. Gedroogde vleesstukjes zijn laag in koolhydraten en kunnen prima. Cosma en Bandit zijn goede voorbeelden. Meer tips vind je hier.


Thuis bloedglucose meten = weten

⚠️ Thuistesten van de bloedsuiker is belangrijk. Zodra je overstapt naar een koolhydraatarm dieet, is het goed mogelijk dat je kat minder insuline nodig heeft. Er is immers minder bloedsuiker te verwerken. Lees je daarom in over de insuline die jij gebruikt en hoeveel je daarvan moet geven. Dit is op korte termijn misschien wat meer gedoe, maar het zeker waard op de lange termijn!


Een koolhydraatarm dieet voor het leven

Tot slot is het belangrijk dat je kat de rest van zijn leven een koolhydraatarm dieet krijgt, want totale genezing lijkt niet mogelijk. Toch zal het een verademing zijn als insuline niet langer nodig is of als je minder insuline kan geven.


Conclusie: Een veterinary diabetes voeding is niet per se de enige keuze

Er zijn niet zo heel veel diabetes voedingen op de markt voor katten met suikerziekte, en lang niet alle voedingen zijn geschikt als je de alternatieve methode wil volgen. Natvoer is over het algemeen geschikter dan brok, omdat daarin minder/geen zetmeel nodig is voor de textuur.

In de bovenste tekst heb je een aantal ideeën gekregen voor geschikte voedingen waarmee je kat op termijn mogelijk zelfs geen insuline meer nodig heeft. Ook weet je nu dat er ook reguliere voedingen voor gezonde katten mogelijk gebruikt kunnen worden voor suikerkatjes.



Afkortingen:


Verder lezen:



Bronnen

[1] Bennett, N., Greco, D. S., Peterson, M. E., Kirk, C., Mathes, M., & Fettman, M. J. (2006). Comparison of a low carbohydrate–low fiber diet and a moderate carbohydrate–high fiber diet in the management of feline diabetes mellitus. Journal of feline medicine and surgery, 8(2), 73-84.

Voor mijn artikel over dit onderzoek, lees: Welk dieet werkt het beste voor remissie van diabetes bij katten?

[2] Appleton, D. J., Rand, J. S., Priest, J., Sunvold, G. D., & Vickers, J. R. (2004). Dietary carbohydrate source affects glucose concentrations, insulin secretion, and food intake in overweight cats. Nutrition Research, 24(6), 447-467.

[3] De-Oliveira, L. D., Carciofi, A. C., Oliveira, M. C. C., Vasconcellos, R. S., Bazolli, R. S., Pereira, G. T., & Prada, F. (2008). Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats. Journal of Animal Science, 86(9), 2237-2246.

[4] Bauer, J. E., Heinemann, K. M., & Lees, G. E. (2010). Small animal clinical nutrition.  (5de editie): hoofdstuk 29.

[5] Laflamme, D. P., & Hannah, S. S. (2005). Increased dietary protein promotes fat loss and reduces loss of lean body mass during weight loss in cats. Int J Appl Res Vet Med, 3(2), 62-68.

[6] Bauer, J. E., Heinemann, K. M., & Lees, G. E. (2010). Small animal clinical nutrition. Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 29 en 67.

[7] Bauer, J. E., Heinemann, K. M., & Lees, G. E. (2010). Small animal clinical nutrition. Small Animal Clinical Nutrition (5de editie): hoofdstuk 67.