Beste vlooienmiddel voor je kat
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
9 min

Beste vlooienmiddel voor je kat: Voor je kat, je kitten en je huis

9 min

Vlooien zijn vooral in de lente en zomer volop actief. Door de zachte winters lijken het er wel steeds meer te worden. En dat is heel vervelend, voor zowel jou als je pluizige viervoetertje. Zeker als het een vlooienplaag wordt of als je kat allergisch is voor vlooien kan het leiden tot krabben tot kale plekken en bloeden aan toe.


Om de vlooien te verdrijven zijn er vlooienmiddelen ontwikkelt. Het is echter lastig te besluiten wat werkt en wat het beste is voor je kat.


Wanneer moet je vlooien bestrijden?

Preventief?

Preventief geef ik zelf geen vlooienmiddel, zeker niet bij een binnenkat. Vlooienmiddelen zijn chemische producten met de nodige impact op je kat, jezelf en het milieu. Ook kunnen ze allergische reacties bij je kat uitlokken, waarbij bijna spontaan kale plekken ontstaan (misschien overbodig, maar beter eens te vaak dan te weinig: stop in zo'n geval direct met het middel en was het zo goed als het lukt uit de vacht).


Als je elke week kamt, stofzuigt, schoonmaakt met azijnwater (1:1) en het beddengoed en mandjes wast op 60 graden, voorkom je al een hoop ellende.


Bij het zicht van vlooien

Grappig feitje: bij katten zie je vaak niet echt vlooien zoals je dat bij de hond wel ziet. Dat komt omdat ze met hun fijne motoriek vlooien en eitjes redelijk goed kunnen vangen.


Daarom kun je beter letten op vlooienpoepjes in de vacht. Deze herken je als kleine donkerkleurige schilfertjes. Weet je het niet zeker, leg dan de schilfertjes op een keukenpapiertje en voeg wat vocht toe. Kleuren ze rood, dan zijn het vlooienpoepjes.


Bij een vlooienplaag of een kat met een vlooienallergie werkt een vlooienmiddel over het algemeen snel en effectief. In deze twee gevallen wil je graag zo snel mogelijk de vervelende vlooien het huis uit en van je kat af.


  • Interessant! Laatst volgde ik een interessante lezing van een dermatoloog dierenarts. Deze vertelt dat een kat met vlooienallergie tot wel 6 maanden ná de beet hier nog last van heeft. Goed om te weten dus als je wel netjes de behandelingen doet, maar het krabben blijft nog.


Daarvoor is het belangrijk om zowel je kat als andere huisdieren en je huis te behandelen. Dit kan met natuurlijk middelen welke veiliger zijn, maar dit zal langer duren en daardoor niet altijd wenselijk. Anti vlooienmiddel kan dit proces aanzienlijk versnellen.


Zijn anti-vlooienmiddelen veilig?

In principe zouden anti-vlo middelen veilig moeten zijn. Dit is wat de fabrikant beweerd. Echter kan het zeker wel bijwerkingen hebben, die heel ernstig kunnen zijn. Dit kan variëren van kale plekken en huiduitslag, tot toevallen en in sommige gevallen zelfs de dood.


Het is lastig te zeggen in hoe veel gevallen deze ernstige bijwerkingen voorkomen. Immers is het 1) lastig om bij te houden hoeveel mensen het product toedienen en hoeveel daarvan problemen krijgen en 2) fabrikanten zullen dit niet snel zelf onderzoeken én publiceren.


Desalniettemin wil ik je hiervoor waarschuwen. Hoe langer een middel werkt, hoe langer de vlooien wegblijven, maar ook dat de kans op bijwerkingen groter is. Ook zijn er risico's voor de omgeving (jou en het milieu) aanwezig.


Als je liever de meer natuurlijke weg neemt, kun je hier meer tips vinden.


Bij zwakkere dieren

Bij oude dieren, zieke dieren en bij nierfalen moet je oppassen met het gebruik. Anti-vlo middelen blijven vergif (anders zou de vlo niet dood gaan) die in principe niet schadelijk zou moeten zijn voor je kat, maar dat altijd in lichte mate wel is. De gifstoffen moeten worden afgevoerd en als het lichaam daar moeite mee heeft, kunnen de gevolgen groot zijn - soms zelfs dodelijk.


Bij specifieke middelen

  • Orale anti-vlo middelen: Het gevaar op een allergische reactie, waarbij je het niet uit de vacht kan wassen.
  • Uitwendige methoden: Een allergische reactie waarbij in sommige gevallen kale plekken ontstaan, waarbij zelfs de huid wordt aangetast.


Het verkeerde werkzame middel

Sommige middelen zijn absoluut niet goed voor je kat. Hieronder valt Diazinon, welke onder andere in oudere versies zit die wel eens verkocht worden bij prijsvechters (check hiervoor het etiket voordat je het koopt).


Neem ook geen middelen bestemd voor honden, want hierin kan Permethrin zitten welke zeer giftig is voor je kat. Hierover zo meer. Goede tip van een lezer: Permethrin zit ook in houtworm bestrijdingsmiddelen. Let dus ook op met andere middelen die je koopt.


Dosis

Let altijd heel goed op hoeveel je moet geven. Dit staat in de bijsluiter. Dit verschilt soms per gewicht. Zelfs als je al tijdenlang één soort middel geeft, check het toch elke keer.


Geef nooit een tweede dosis van welk merk dan ook binnen de de tijd die ervoor staat (zie bijsluiter). Ook niet als je denkt dat het niet werkt tegen de vlooien. Deze extra dosis kan tot ernstige problemen leiden!


Vraag eventueel je dierenarts voor advies als je denkt dat het middel dat je nu gebruikt onvoldoende werkt.


Soorten vlooienmiddelen: van pil tot pipet

Toch heb je in sommige gevallen geen keus. In dat geval wil je waarschijnlijk weten welke keuzes je hebt om vlooien met chemische middelen te bestrijden. Van langst naar minst lang zijn dit inwendige middelen, halsbanden, uitwendige middelen en shampoo's. Allen hebben hun eigen voors- en tegens.


Inwendige middelen (tabletten, pasta’s, druppels)

Deze werken het langst, namelijk ongeveer 6 maand. Dit is ook het veiligste voor de mens en omgeving, omdat het contact minimaal is. Het nadeel hiervan is dat de parasiet eerst bloed moet drinken. De parasiet heeft dan al de kans gehad om jeuk te veroorzaken en ziekten over te brengen. Bij een vlooienallergie is dit dus geen geschikte optie.


Halsband

Een vlooien halsband werkt 3 tot 8 maanden, afhankelijk van het product. Er zijn echter aanwijzingen dat de band alleen in de nek werkt en dat parasieten zich elders op het lichaam verzamelen. Vooral als de kat langharig is of al wat ouder, kunnen de werkzame stoffen zich minder makkelijk via het huidvet verspreiden. Bovendien kan een kat met zo’n band ergens aan blijven haken, ondanks ‘losschiet’ systemen. Hierdoor kan hij zichzelf ophangen.


Uitwendige middelen (pipetjes, sprays)

Uitwendige middelen werken voor ongeveer 4 weken. Zelf deed ik als Lapje uit logeren was geweest eenmaal en dan eenmaal herhalen. Afhankelijk van hoe erg de vlooienplaag is, is herhaling meer dan 2 keer nodig. Controleer altijd de bijsluiter voor het juiste gebruik. Bij goed gebruik werkt het wel vaak effectief.


Het risico hiervan is dat het dier de stof oplikt of dat je per ongeluk je dier aait waardoor je zelf de stof opneemt via de huid of in je mond of ogen krijgt. Zeker met (kleine) kinderen moet je hier goed op letten. Verder kan het niet gebruikt worden bij katten jonger dan 8 weken of lichter dan 1 kilo (check de bijsluiter hiervoor!).


Shampoo

Er zijn speciale anti-vlooienshampoos op de markt. Het nadeel hiervan is dat het slechts op dat moment werkt. Bovendien kan de shampoo irriterend zijn voor jouw handen (tip: draag afwashandschoenen). Daarnaast vraag ik me af hoeveel katten zich laten wassen als ze dat niet gewend zijn. Lapje in ieder geval niet!


Verschillende werkzame stoffen

Stronghold en Comfortis zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.


Werkzame stoffen in vlooienmiddelen

Let op: bob martin is niet meer verkrijgbaar.

*Bedekt de vlo, ei, larve en pop met een vettig laagje waardoor het zich moeilijk kan bewegen en/of stikt. Deze stof zit ook in onder andere crèmespoeling.


Diazinon

Gebruik geen diazinon. Van dit middel is ondertussen bekend dat het je dier erg ziek kan maken en soms zelfs een dodelijke afloop heeft. Vooral bij oudere middelen moet je hierop letten. Bij winkels die goedkopere vlooi bestrijdingsmiddelen aanbieden (Action, Aldi, Kruidvat etc) is het belangrijk erop te letten welke werkzame stof gebruikt is.


(Dus niet gezegd dat deze winkels vlooienmiddel met diazinon hebben, maar let dus goed op!).


Permethrin (of hondenvlooienmiddel)

Gebruik nooit middelen die bestemd zijn voor honden op je kat of in de omgeving. Hierin kan permethrin zitten, wat zeer giftig is voor je kat. Dit kan ook in middelen tegen teken zitten. In het ergste geval krijg hij een soort epileptische aanval en kan het dodelijk zijn. Controleer dus altijd even de bijsluiter voor de werkzame stoffen en hulpstoffen.


Per ongeluk toch gegeven? DIRECT contact opnemen met je dierenarts en met SPOED heen!


Fipronil

Het lijkt erop dat Fipronil steeds minder goed werkt. Dit is het werkzame stofje in onder andere Frontline. Maar het kán ook in andere merken zitten, dus controleer dat. Heb je het idee dat Fipronil niet werkt voor je kat? Neem dan een ander merk dat een ander middel gebruikt. Zorg wel dat je de bijsluiter naleeft, zodat je niet een tweede dosis op korte termijn geeft. Overleg met je dierenarts als je twijfelt.


Wat ook belangrijk is, is dat je niet alleen je kat ontvlooit. Alle dieren in huis moeten vlo-vrij worden. En ook je huis. Dus zorg dat je ook dat goed aanpakt.


De beste vlooienmiddelen voor je kat

De beste vlooien bestrijdingsmiddelen bevatten een onderdeel die de volwassen vlooien doodt en die de voortplanting onderbreekt. Dan ben je het snelst van de vlooien af.


Momenteel lijkt Stronghold de beste optie te zijn. Dit werkt op basis van selamectine en werkt ongeveer 4 weken. Het is minder resistent dan fipronil en doodt zowel de volwassen vlo, eitjes en larve. Deze is verkrijgbaar via je dierenarts.


Seresto bevat imidacloprid en flumethrine. Dit is een halsbandje en werkt voor ongeveer 8 maanden. Bij een ware vlooienplaag kan dit zinvol zijn om je kat binnen én buiten beter te beschermen.


Ik ben voorstander van vlooienmiddelen die je extern aanbrengt (pipetje of halsband) in plaats van inneemt (pilletjes). Bij een slechte reactie kun je het er dan met warm water afwassen. Dit gebeurt niet vaak, maar als het jouw kat is wil je wel zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen.


Vlooienmiddelen voor kittens

Voor kittens is maar weinig keuze als het aankomt op chemische vlooienbestrijding. Omdat de gewone middelen gevaarlijk voor ze zijn, kun je deze niet geven. Zelfs Frontline Combo Kitten mag pas gegeven worden vanaf 8 weken (en 1 kilo).


Er zijn drie sprays die je kunt gebruiken van een leeftijd van 2 dagen. Dit zijn Frontline Spray, Effipro Spray en Exil Flea Free. Allen zijn op basis van Fipronil. Exil en Effipro werken 6 weken en Frontline werkt 1 tot 3 maanden. Omgerekend naar 100ml is Exil het goedkoopste, dan Effipro en het duurste is Frontline.


Om de spray in te masseren raad ik aan het eerst op je hand (gebruik [afwas]handschoenen!) te spuiten en het dan in te masseren. De spuit kan je kat laten schrikken, waardoor het alleen maar moeilijker wordt.


Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je de middelen aanbrengt.


Beste anti vlooien omgevingsspray in huis

De meeste vlooien zitten niet op je kat, maar in de omgeving. Om zo snel mogelijk van de vlooien moet je de omgeving ook behandelen. Met een omgevingsspray tegen vlooien maakt dit makkelijker.


Vlooienmiddelen voor de omgevingBob martin is niet meerverkrijgbaar.


Let op: Sommige sprays zijn zeer giftig voor vogels en waterdieren. Let dus op als je een volière of aquarium hebt. Lees daarvoor de bijsluiter (online vaak beschikbaar) voordat je het middel gebruikt/koopt. Ook kunnen sommige sprays niet gebruikt worden als je kinderen jonger dan 4 jaar hebt, als je zwanger bent of als je kat zwanger is.


Tips: Zorgen dat je van de vlooien afkomt

Uiteraard wil je van de vlooien afkomen. Deze middelen helpen daarbij, maar onthoud: het zijn geen tovermiddelen. Daarom hier nog wat tips (of redenen waarom de vlooienbestrijding faalt).


Heb realistische verwachtingen

Afkomen van vlooien duurt wel even. Het is niet binnen een weekje gedaan. Het kan makkelijk 1 tot 3 week duren voordat je vermindering ziet. Bij een vlooienplaag kan het soms een paar maanden duren. Ook kunnen larven zich soms tijdenlang schuilhouden en bij warm weer zich weer ontpoppen.


Dien het toe zoals voorgeschreven

Lees de bijsluiter over hoe je het middel moet toedienen. Bij pipetten wordt dit vaak verkeerd gedaan. De bedoeling is (meestal!) het pipetje leeg te spuiten net achter het koppie, tussen de schouderbladen. Niet met een washandje, niet met je handen.


Let ook goed op hoeveel je moet gebruiken (dit verschilt soms per gewicht!).


Herhaal zoals voorgeschreven

Zeker als je vlooienpoepjes ziet of erger nog de vlooien van je kat ziet afspringen, is meerdere keren herhalen belangrijk. Misschien wel liever eens te veel dan eens te weinig om ook alle larven mee te nemen. Bij de meeste gevallen is dit eens in de 4 weken, maar controleer de bijsluiter van jouw product hierop. De regelmaat van de herhaling is heel erg belangrijk bij de bestrijding!


Vergeet het huis niet

Slechts 5% leeft op en rondom je kat, de rest verstopt zich in huis. En daardoor springen er steeds weer nieuwe vlooien op, die je zeker in de warmere maanden steeds terug ziet. Zonder de omgeving te behandelen door te stofzuigen, op 60 graden de mandjes en linnen te wassen en eventueel andere natuurlijke middelen, blijf je maar bezig.


Pas ook natuurlijke middelen toe

Je hoeft je natuurlijk niet alleen maar te richten op chemische middelen, maar je kunt tevens natuurlijke methoden toepassen. Zo heeft een gezonde kat die goede voeding krijgt over het algemeen minder last van vlooien. Ook kammen, wassen op 60 graden en stofzuigen kan (extra) helpen om je huis snel vlo vrij te krijgen.


Meer lezen: Op een natuurlijke manier vlooien verwijderen


Disclaimer: Lees *altijd* de bijsluiter van het gekozen middel voor gebruik bij je kat en in huis. Let op contra-indicaties (wanneer mag je het wel of niet gebruiken). Verkeerd gebruik kan ernstige schade toebrengen aan je kat.