Beste voerbak op timer voor katten

Een voederautomaat op timer zorgt ervoor dat een bakje met voer op gezette tijden open gaat. Hierdoor krijgt jouw kat eten op de gewenste momenten, zonder dat er iemand aanwezig hoeft te zijn.


Als je lange diensten hebt of je kat meerdere keren per dag eten wil geven, is een voederautomaat een slimme optie. Bovendien worden de voermomenten in porties verdeeld, waardoor dit uitermate geschikt is voor katten die schrokken of waarbij vrij voeren gewoonweg geen optie is.


Wat moet je weten voordat je een voerautomaat koopt?

Ze zijn allemaal van kunststof

Voor sommige katten maakt dit niet uit, maar anderen willen gewoonweg niet uit een kunststof (plastic) bakje eten. Anderen zijn allergisch voor plastic.


Natvoer en droogvoer

Veel kunnen nat en droogvoer hebben, maar niet alle. Let goed op wanneer je natvoer met een timer wil geven. Dan is een dag (12 uur) echt wel het maximum (want dan bederft het).


Hoe vaak wil je kunnen voeren?

Voerautomaten op timers hebben 2 tot 6 bakjes die je op ingestelde momenten kunt geven. Kijk ook goed hoeveel tijden je kunt instellen bij het model dat je op het oog hebt. Sommige hebben meer vakjes dan timer mogelijkheden.


Ze werken op batterijen

Dit kunnen gewone AA batterijen of grote D batterijen zijn. Volgens de fabrikant gaan ze tot een jaar mee. Klanten geven aan dat het meer een half jaar is. Vaak zijn ze niet bijgeleverd, dus deze moet je zelf kopen.


Let op met ‘slopers’

Heb je een echte ‘sloper’ dan is het mogelijk dat hij een voerautomaat toch opentrekt en stukmaakt.


De beste voederautomaat: PetSafe Eatwell

Met de PetSafe Eatwell kun je 9 tijden invoeren. Er zijn 5 vakjes, waarvan 1 altijd open staat. De digitale timer zorgt voor een precieze afstelling van de tijden. Met 9 tijden kun je ofwel tussendoor bijvullen, of er voldoende in doen zodat er steeds nog iets over is.




Zoals je ziet in de video kun je de tray er makkelijk uit halen om af te wassen of voor de vaatwasser. Ook kun je hem zo makkelijk hervullen.


Er wordt gezegd dat het systeem geschikt is voor nat en droogvoer, maar je kunt alleen een koelelement plaatsen onder het bakje dat open staat. Je kunt het voer bevroren in het bakje doen om zo het natvoer iets langer goed te houden. Nu moet ik zeggen dat in alle tijd dat ik hem al gebruik, ik vaak genoeg voor 12 uur voer erin heb gedaan. Tot zover ging dat altijd goed. Alleen bij hele hete dagen verving ik de laatste natvoer maaltijd voor brokjes voor de zekerheid.


Het systeem is redelijk sloopbestendig. Toch zijn er sommige katten die uitvinden hoe ze het systeem moeten doordraaien, met als beloning hun voer wat voor later bedoeld was. Daarom wordt als tip gegeven de Eatwell niet bij te vullen met je kat erbij, zodat hij minder door heeft hoeveel voer erin zit.


Andere kleine systeem nadelen zijn het ontbreken van een ‘low battery’ indicatie en geen uit knop. Natuurlijk kun je hem uitzetten door de batterij eruit te halen, maar dan verlies je ook je instellingen. Echter heb ik de PetSafe Eatwell ondertussen al 6 jaar en ik heb nog nooit de batterijen hoeven te vervangen!


Vergelijking met andere voederautomaten

Petmate (Catmate) Voerautomaat C500

De Eatwell is sloopbestendiger en nauwkeurig in zijn tijdsafstemming. Je kunt de Eatwell zo instellen dat hij elk uur doordraait, terwijl bij de C500 hier minimaal 4 uur tussen zit. Daardoor is de Eatwell geschikter om meerdere maaltijden per dag te timen. Je hebt ook de Catmate C300 - deze heeft 3 vakken, maar die zijn groter.


Trixie voerautomaat TX6

De Eatwell geeft tot 9 keer een maaltijd, terwijl de TX6 maximaal 3 keer getimed kan worden (met 1 of 2 bakjes).


Catit Pixie Smart feeder

Heeft 6 vakjes en je kunt ook 6 tijden instellen. Met je mobiel kun je de voertijden instellen en zien wanneer deze open is gegaan. Je kunt hierdoor ook een maaltijd geven met je mobiel. Er zitten meegeleverde koelelementen die er perfect in passen. Het enige nadeel is dat je voor dit apparaat 2x zoveel betaald als de CatMate of de PetSafe, maar het ziet er absoluut goed uit en ik hoor hele goede verhalen hierover.




Voerautomaat met 2 maaltijden

Het nadeel van bovenstaande apparaten is dat wanneer ze doordraaien, je kat niet meer bij de maaltijd kan als hij het nog niet (helemaal) heeft opgegeten. Dan is het handiger om een voerautomaat te nemen die wél blijft openstaat. Dan heb ik ook 2 opties voor je die ik vaker aanbeveel aan 1-op-1 klanten:


CatMate C200

Hierin heb je twee vakjes waarvoor je een soort kookwekker kan zetten. Dus deze stel je bijvoorbeeld in op 4 uur, en over 4 uur gaat ie open. Hierbij stel je dus niet een precieze tijd in, maar een x aantal uur. Het maximale dat je kunt instellen in 48 uur.




Trixie TX2

Werkt eigenlijk hetzelfde als de CatMate en ziet er ook ongeveer hetzelfde. Hierbij komen ook 2 koelelementen. Deze kun je ook aan de muur hangen boven een voerpuzzel bijvoorbeeld, zodat op de momenten van voeren te katten ook een mentale uitdaging te geven.


Alternatief: Voerautomaat op chip

Deze apparaten werken niet met een chip. Ze gaan gewoon open op de geplande tijden. Wil je liever niet dat je hond bij het kattenvoer kan (of je peuter)? Heb je katten die elkaar voer niet mogen eten? Dan is de SureFeed MicroChip Voerautomaat geschikter. Hiermee kan alleen de kat met een chip de voerbak 'open maken' en daarna sluit het weer.