De wereld van kattenvoeding


Toen ik op zoek ging naar wat het beste kattenvoer is, ging er een wereld voor me open.


Ik dacht er altijd simpel over na: koop wat brokjes, misschien af en toe wat blikvoer (‘vlees’) en je katje krijgt wat hij nodig heeft. Ik wilde gewoon het goedkoopste – als het in de winkel ligt zal het wel oké zijn toch? Betalen voor een merk vind ik maar onzin, dus Aldi en Lidl supermarkt kattenvoer werd het. Goedkoop is even goed als duur, toch?


En nu ik zoveel research heb gedaan, verbaas ik me erover dat ik hier nog nooit verder over nagedacht heb.


Zo had ik nog nooit over de vraag nagedacht: “wat eet een kat normaal eigenlijk?”.


Ik ontdekte dat de kat een verplichte carnivoor is. Dit betekent dat zijn hele gestel ingericht is om een prooi te vangen, te verscheuren en te verteren. Een prooi bestaat vooral uit water, eiwit en vet. Maar brokjes hebben schrikbarende hoeveelheden koolhydraten. Niet dat ze dat vermelden op de verpakking, want dat hoeft niet. Gelukkig kun je ze wel zelf berekenen.


Marketing heeft gewoonweg een grotere impact dan je denkt. Juist méér als je denkt er ongevoelig voor te zijn. Een leuke paradox.


Kattenvoeding wordt neergezet als een volledige voeding en het plaatje ( label) doet vermoeden dat het boordevol vlees zit. Maar dat is wat de voorkant zegt. Wat zegt de achterkant van het kattenvoer etiket?


De ingrediëntenlijst en voedingstabel onthullen een ander plaatje. Toch veel koolhydraten. Of wel vlees, maar vooral het vet van het vlees in plaats van de eiwitten. Een ingrediëntenlijst die begint met 'graan' of ' dierlijke bijproducten'. Niet dat dat laatste per se slecht is, maar het is ook niet het beste.


Maar bestaat er dan nog wel goed kattenvoer?


Zeker wel! Maar je moet weten waar je op moet letten. Vocht, eiwit, vet. Maar dat zie je niet direct alleen aan de ingrediënten of de cijfers op het etiket. Complete natvoer komen redelijk in de buurt. Ze zijn in de regel ook beter dan brokjes. Ja, zelfs supermarkt natvoer verslaat veel brokken.


Alleen maar brokjes voeren is waarschijnlijk het minst verstandig. Hier zijn toch veel medische problemen aan gerelateerd. Vooral de blaas en nieren moeten het ontgelden. Het idee dat brokjes goed voor de tanden zou zijn is ook niet waar. Helaas.


Voor mij kwam alles wat ik dacht te weten over kattenvoer op losse schroeven te staan. En alhoewel ik nog steeds een beetje twijfel – “Ze kunnen toch geen slecht eten verkopen, zij houden toch ook van dieren, dat is niet ethisch, etc.” – vind ik het argument om vlees/blikvoer te voeren overtuigender dan om brokjes te voeren.


Ik weet dat dit onderwerp veel debatten uitlokt onder katteneigenaren. Discussies die fel gevoerd worden – want wat als je kat het al járen prima doet op droge brokjes? Of als je kat zijn neus ophaalt voor natvoer? Is dit niet het zoveelste marketing trucje om je duurder eten te laten kopen? En er is toch regelgeving die ervoor zorgt dat er alleen gezond en goed kattenvoer op de markt is? Wordt het niet allemaal een beetje overdreven?


Het lastige is dat dierenartsen, onderzoekers en andere experts elkaar tegen spreken over wat het beste voor je kat is. De een noemt brokjes een volledige voeding, de ander noemt het (bijna) puur vergif. Wie moet je dan nog geloven? Hoe dan ook maakt dat het er niet gemakkelijker op om een uitsluitend antwoord te geven.


Mijn doel is om je aan het denken te zetten en te inspireren. Wanneer je verder gaat lezen op Catmoneo gaat er een wereld voor je open. En wil je gelijk een jump start maken, kijk dan zeker eens naar mijn Voerlijsten. Ik heb ze voor kittens, volwassen katten en senioren vanaf 10 jaar. Dan weet je binnen 5 minuten welke de beste voedingen zijn, en er zitten zeer waarschijnlijk een hoop merken tussen waarvan je nog nooit had gehoord.