8 Tips: Hoe kun je het drinken van je kat stimuleren?
Water is ontzettend belangrijk voor elk levend wezen, dus ook voor katten. Echter hebben katten een lage dorstprikkel en de manier van drinken is inefficiënt. In dit eerdere artikel beschreef ik al hoeveel water een kat per dag nodig heeft. In dit artikel krijg je 8 tips om meer water in je kat te krijgen.
Geef vochtrijke voeding
Vochtrijke voeding – natvoer of KVV – bevat veel meer water dan brok: 75% versus 10%. Hierdoor krijgt hij aanzienlijk meer water binnen.
Kijk maar eens naar dit voorbeeld:
Gram per dag | Vocht% | Vocht in ml | |
Brok | 50 gram | 10% | 5 ml |
Natvoer | 200 gram | 75% | 150 ml |
Dit geldt voor een kat van 4 kilo. Deze moet gemiddeld 55 ml per kilo lichaamsgewicht aan vocht binnen krijgen, wat neerkomt op 220 ml. Met een natvoer dieet komt hij veel hoger uit.
Misschien denk je nu: “Maar mijn kat drinkt ook vaak!”. Toch wijst onderzoek uit dat ondanks dat katten op brok vaker én meer drinken, katten op natvoer in totaal meer vocht binnen krijgen. Er ontstaat een observatie paradox: je ziet je kat vaak drinken, dus zal ie ook wel veel water binnen krijgen. Maar dat klopt dus niet.
Katten op brok drinken vaker én meer, maar toch krijgen katten op een natvoer dieet meer vocht binnen.
Nu is bij gezonde katten een goede hydratatie al belangrijk, maar bij katten met blaas- of nierproblemen is dit van levensbelang!
Kattensoep: Voeding aanlengen met water
Daarnaast kun je de voeding aanlengen met water. Hierdoor ontstaat een soort waterig papje, wat ik kattensoep noem.
Lapje krijgt ’s ochtends kattensoep. Haar maaltijd bestaat dan uit ongeveer 30ml water plus 30 gram natvoer. Dit prak ik er goed doorheen. Gelukkig eet ze het met smaak.
Nog een voordeel: ze doet er langer over, wat bij zowel katten die schrokken als te dikke katten handig kan zijn.
Bonustip: Brokjes kun je ook aanlengen met water. Voeg dan water toe totdat de brokjes het helemaal hebben opgezogen. Je kunt er dan een papje van maken. Laat dit echter niet langer dan 30 minuten staan, vanwege bacteriegroei.
Hoeveel waterbakjes heb je nodig voor katten?
Net zoals bij kattenbakken geldt voor waterbakjes: Hoeveelheid katten +1. Heb je ruimte voor meer waterbakjes, dan is dat alleen maar beter.
Zo is er altijd een waterbakje beschikbaar. Zeker in multi-kat huizen is dit van belang: er ontstaat minder strijd over belangrijke bronnen (kattenbakken, drinkbakjes, voerbakjes, slaapplekjes, et cetera) en daardoor vaak minder stress.
Wat is de beste drinkbak voor je kat?
Wat een goede drinkbak is voor je kat… tsja, dat bepaalt je kat. Experimenteer hier dus gerust in!
Denk bijvoorbeeld aan:
- Het materiaal: plastic, keramiek, rvs of glas
- De vorm: breed, smal, hoog, laag
Beperk je hierbij vooral niet tot de “officiële” katten drinkbakjes. Kijk ook eens bij de hoge vazen, een glazen schaal, een keramieken (schone!) pot, kommetjes, soepborden, enzovoort. Een glazen salade kom van Ikea werkt ook goed (en kost maar een paar euro).
Houd er ook rekening mee dat een kitten iets anders nodig heeft dan een volgroeide huiskat, laat staan een uit-de-kluiten-gewassen Maine Coon. Katten kunnen allemaal hun eigen voorkeuren hebben – het is aan jou deze te vinden. Hoe meer variatie, hoe beter.
Bonustip: Sommige katten vinden het ook fijn om een grote schaal met zuurstofplantjes in het water te hebben.
Schoon drinkwater, graag
Bacteriegroei kan erg snel gaan in water, zeker als het een warme dag is en het water wat lauw wordt. Je kunt dat ook voelen aan een vettig, glibberig laagje. Yek. Dit kan al in 2 dagen ontstaan – zeker als er meerdere katten gebruik van maken.
Zorg er daarom voor dat je de waterbakjes elke dag uitwast en van vers drinkwater voorziet.
Bonustip: Experimenteer ook met het soort water dat je gebruikt: bijvoorbeeld kraanwater, maar ook regenwater of flessenwater zijn opties.
(Houd met flessenwater wel rekening met het feit dat je veel plastic gebruikt. Daarom heeft dat niet mijn voorkeur).
Het plaatsen van een drinkfontein
Sommige katten zijn dol op stromend water. Soms is dat de kraan (zet die gerust druppelend voor ze open wanneer je zelf bezig bent), maar een fontein nodigt je kat mogelijk ook uit tot drinken.
Dit ligt overigens ook aan de voorkeur van je kat: sommigen houden meer van de fontein, anderen prefereren een ‘normaal’ waterbakje en weer anderen lijkt het weinig uit te maken. Let er ook op dat voor sommige katten de waterfontein stress kan opleveren, dus observeer je kat altijd na het plaatsen van een fontein.
Maar ook in fonteinen zijn verschillende keuzes: een stromende fontein, een draaiende fontein of misschien liever een kabbelende fontein?
Waar staat het waterbakje?
Hoe vaak zie je deze constructies waarbij eten en water naast elkaar wordt gegeven? Vaak toch?
Toch zijn deze bakjes voor katten heel gek. Water met een prooi ernaast is mogelijk besmet, en daarom geen goede bron. Ze drinken hier minder uit en gaan eerder voor het eten.
Althans, dat is de theorie. Wetenschappelijk is het nog niet bewezen. Maar dat betekent niet dat het niet zo is: Uit observeren en ervaringen delen met andere kattenprofessionals weet ik wel dat katten meer lijken te drinken als water en voer niet direct naast elkaar staan.
Zet de waterbakjes dus zeker 2 meter van het eten. En zet verschillende waterbakjes uit elkaar. Ook kun je ze op looproutes zetten om het drinken te stimuleren. Experimenteer hierin ook vooral wat voor jouw kat werkt, want over de “juiste” plaats van het voerbakje is weinig wetenschappelijke informatie!
Water met een smaakje?
Je kunt het water ook aantrekkelijker maken door er een smaakje aan toe te voegen. Zeker voor katten die écht meer moeten drinken (zoals bij blaas- en nierproblemen), maar die met geen mogelijkheid op natvoer te krijgen zijn, is dit een idee. Bij gezonde katten kan het ook, maar het kan verslavend zijn tot een punt waarop ze normaal water niet meer willen drinken. Pas er dus wel een beetje mee op.
Ideetjes zijn een beetje tonijnwater of een drupje (lactose vrije katten)melk door het water. Ook het natvoer vocht kan soms helpen.
Kattenmelk, een goed idee?
Melk, of speciale kattenmelk, vind ik géén goed idee om het drinken te stimuleren. Het bevat extra calorieën die geen verdere voedingswaarde hebben. Dat kan gewichtstoename in de hand werken. Veel katten kunnen ook kunnen ook slecht tegen lactose, en raken spontaan aan de diarree. Zie ook mijn artikel hier.
Conclusie: Vochtrijke voeding + experimenteren
De vochtinname kun je direct stimuleren door vochtrijke voeding aan te bieden. Je kunt dit verhogen door kattensoep te maken. Daarnaast kun je kijken naar de soort en het materiaal van de waterbakjes en fonteintjes, en de plek ervan. Hierin moet je vooral experimenten wat voor jouw kat werkt – waar gaat zijn voorkeur naar uit?