Hoe kies je een goede dierenarts voor je kat?
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
5 min

Hoe kies je een goede dierenarts voor je kat?

5 min

Het kan best lastig zijn om een dierenarts te kiezen. Want hoe weet je welke dierenarts goed is en welke dierenarts er inzit voor het geld? Ben je op zoek naar een nieuwe dierenarts, omdat je nu niet tevreden bent of omdat je net een nieuwe kat in huis hebt gehaald?


Ik kan je niet vertellen welke dierenarts je moet kiezen, maar hier vind je tips waarop je kunt letten om de beste dierenarts in jouw regio te vinden!  


Ga op onderzoek uit: Stel vragen aan anderen

Vragen stellen is heel belangrijk. Check fora, vraag rond op Facebook en mensen in de buurt die huisdieren hebben.


Empathie

Is het personeel (dierenartsen, assistenten, receptionist) empathisch naar klant en dier? Hoe behandelen ze katten? Laten ze bijvoorbeeld zelf uit het reismandje komen of trekken ze de kat eruit? Geven ze hen de tijd even te snuffelen in plaats van ze direct op de behandeltafel te zetten? Proberen ze de stress voor je kat te verminderen?


Prijsindicaties

De echt goede praktijken kunnen je vooraf een prijsindicatie geven. Zij kunnen met je doornemen wat ze precies willen doen aan de behandeling en kunnen ook achteraf de rekening aan je uitleggen. Voor jou zou het duidelijk moeten zijn wat er op de eindrekening staat en waarom. (een prijsindicatie kan altijd afwijken van de eindrekening bij wijzigingen in het behandelplan uiteraard!)


Uitleg over behandelingen

Hoe ervaren anderen de uitleg van de dierenarts over de behandeling? Nemen ze de tijd? Hebben ze de informatie ook schriftelijk beschikbaar, zodat je het thuis nog eens rustig kan lezen?


Vragen aan de praktijk

Onderstaande vragen kun je stellen aan de dierenartsassistente.


Hoe lang rekenen ze voor een consult?

Als je de tijd wil hebben om het onderzoek te doen en dingen uit te leggen, is 20 minuten wel het minimum voor een consult.  


Spreekuur of op afspraak?

Alhoewel een spreekuur interessant lijkt, is dit in praktijk nogal onpraktisch. Er kunnen lange wachttijden ontstaan, wat uiteraard onprettig is voor je kat die al die tijd in zijn kooitje moet blijven. Daarnaast hebben ze vaak niet de tijd om gelijk actie te ondernemen en dus moet je weer terugkomen. Voor zowel jou als je kat vervelend. Daarom is ‘op afspraak’ beter, waarbij ze uiteraard spoedgevallen tussendoor doen.  


Hoeveel doen ze aan nascholing?

Vraag naar hoe vaak ze bijvoorbeeld theorie- en praktijkcursussen doen, lezingen volgen en naar congressen gaan. Dierenartsen in Nederland zijn niet verplicht nascholing te volgen. Dit kan ertoe leiden dat er nog steeds ouderwetse praktijken worden gehanteerd.


Welke apparatuur wordt er gebruikt?

Vraag bijvoorbeeld naar ingrepen die je kent. Bijvoorbeeld bij castratie. Gebruiken ze bewakingsapparatuur met een assistente, krijg je pijnstillers mee voor na de operatie en wordt er een gasnarcose gebruikt? Al deze dingen wijzen erop dat ze de nieuwste methoden hanteren.  


Hoe vaak voeren ze operaties uit?

Als ze bijna nooit procedures uitvoeren, kan de kennis en ervaring wegzakken.


Hebben ze specialisten in huis of op bezoek?

Een dierenarts kan en hoeft niet altijd álles te weten. Het is dan wel fijn dat ze een specialist kunnen raadplegen. Als deze in huis of af en toe op bezoek komen, zijn de relaties beter. Even navragen is dan een stuk makkelijk.


Documentatie

Hoe gaan ze om met de administratie? Zorgen ze ervoor dat alles netjes gedocumenteerd wordt, zodat jij of een andere dierenarts dit indien nodig kan opvragen? Deze medische geschiedenis maakt het werk in sommige gevallen een stuk makkelijker een diagnose te stellen.


Bereikbaarheid, openingstijden en spoedgevallen

Kijk op de website wanneer de praktijk open is. Is dit passend voor jou? Controleer ook gelijk het adres: Is het niet te ver voor je en kun je je auto parkeren?


Vraag ook hoe de avond- nacht- en weekenddiensten zijn geregeld. Kun je dan ook bij hun terecht of moet je naar een andere praktijk of spoedkliniek? Informeer ook of ze eventueel bij je thuis komen, zoals wanneer je katje ingeslapen moet worden.


En als je toch belt, let dan even op hoe lang het duurt voordat de telefoon wordt opgenomen. Krijg je een antwoordbandje of direct een receptioniste?  


Neem een kijkje in de dierenartsenpraktijk

De wachtkamer

Is de wachtkamer schoon en netjes? Kijk ook naar de indeling. Kunnen katten hoger gezet worden, zodat ze geen last hebben van snuffelende honden? Of nog beter: Is er een aparte wachtkamer voor katten? De stress is al hoog genoeg, er is geen reden om dit nog hoger te maken.


Achter de schermen

Waar komt je kat eigenlijk terecht na een operatie? Hoe zien de opname faciliteiten eruit? Zijn de hokken schoon en gescheiden van de honden? Wordt er gebruik gemaakt van (warmte) dekentjes, mandjes en dergelijk?


Apparatuur

Welke apparatuur gebruikt wordt, verschilt per praktijk. Wat ze gebruiken kan je veel vertellen over hun methoden. Heel vaak kun je hierover meer vinden op de website van de praktijk, anders kun je ze altijd opbellen.  

  • Een gasnarcose is een van de veiligste manieren van narcose.
  • Wordt er gebruik gemaakt van een infuus tijdens een operatie?
  • Is er bewaking van de ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed, de hartslag en de temperatuur tijdens de narcose door een assistente?
  • Hebben ze een zuurstofkooi voor een benauwd dier?
  • Kunnen ze röntgenfoto’s maken van het gebit, zodat ze kunnen bepalen welke en hoe tanden getrokken kunnen worden?
  • Hebben ze een laboratorium, zodat je snel over uitslagen beschikt en een actieplan kan maken?


Prijs zegt niet alles

Op dierenartsvergelijken.nl kun je dierartsen vergelijken op prijs. Handig toch, zo kun je altijd de goedkoopste kiezen. Maar wees gewaarschuwd: soms is goedkoop duurkoop.


Het lastige van goedkopere behandelpraktijken is dat ze vaak niet alle apparatuur hebben. Daardoor moeten ze vaker doorverwijzen. Dat betekent zowel een extra consult betalen als nog een stressvol ritje voor je kat.


Bij prijsvechters die in tuincentra of aan huis komen vaccineren, doen dit vaak veel goedkoper dan bij een dierenarts. Dit kunnen ze alleen doen, omdat er geen praktijk achter zit. Als dit voor jou geen probleem is, kan dit een manier zijn.


De duurdere praktijk

Ja, een praktijk kost meer, maar dan heb je ook de apparatuur bij elkaar om te kunnen handelen. Bovendien leert de dierenarts jouw kat kennen, zeker als je een jaarlijkse check-up doet. Deze kennis van de geschiedenis kan extreem waardevol zijn als je kat plots ziek wordt.


Dit kost meer geld, omdat er een pand, personeel, apparatuur en nascholing is. Meer kwaliteit en meer opties betekent dat dit een prijs heeft.


Een bericht op Facebook van Dierenartspraktijk de Dorskamp verwoordde het mooi:

De kracht en de kwaliteit van de praktijk zit ‘m juist in het persoonlijk kennen van de dieren. Het periodiek zien en onderzoeken, een goede administratie en communicatie waardoor problemen in een vroegtijdig stadium onderkend worden.”


Let dus niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit. Het is nooit leuk een dikke dierenartsrekening te krijgen, dat is begrijpelijk, maar het welzijn van je kat staat voorop.


Cat Friendly Dierenartsen

Tegenwoordig zijn er ook dierenartsen die zich specialiseren in katten. Deze kun je vinden op iCatCare. Deze zijn helemaal gericht op katten en moeten voldoen aan bepaalde eisen (afhankelijk van het bronzen, zilveren of gouden niveau).


Bijvoorbeeld:

  • Ze moeten aan nascholing doen.
  • Er moeten verschillende behandelmethoden worden besproken.
  • Wachtkamers tussen katten en honden zijn apart van elkaar.
  • Hokjes voor opnames voor/na een operatie mogen niet te klein zijn
  • Er moeten faciliteiten zijn voor bepaalde procedures of afspraken met een andere kliniek hierover als zij het zelf niet hebben.
  • Ze moeten basis laboratorium faciliteiten hebben

 

Holistische dierenartsen

Er zijn ook dierenartsen die naast reguliere dierengeneeskunde complementaire geneeswijzen toepassen of geheel op complementaire/holistische wijze werken. Daarin wordt een combinatie gemaakt tussen het fysieke, energetische en emotionele vlak. Hier vind je een (beperkte) lijst van holistische dierenartsen in Nederland.


Natuurlijk vertelt dit niet wélke dierenarts je moet kiezen, maar geeft het je wel een idee waarop je moet letten



Meer lezen

Vet Visuals: Vragen dierenartsen absurde bedragen?