Stichting Scheldekat als pleeggezin: geeft kittens een kans
Kittens
Marilyn [Catmoneo]
Kittens
3 min

Stichting Scheldekat: Als katten pleeggezin, zodat ze weer een kans krijgen

3 min

Dat zwerfkatten een moeilijk bestaan hebben, mag duidelijk zijn. Stichting Scheldekat in Zeeland probeert katten zo’n goed mogelijk leven te geven, ook als ze in het wild leven. Rens van Goudwaard werkt via Stichting Scheldekat als tijdelijk opvanggezin. Hier helpt hij katten die teruggeplaatst kunnen worden bij een gezin hersocialiseren. Hij schreef over zijn ervaringen.


---------------


Er is al veel geschreven over zwerfkatten en de problematiek er omheen. Wij zijn pleeggezin voor Stichting Scheldekat. Deze stichting opereert in de provincie Zeeland. Stichting Scheldekat vangt jaarlijks ruim 400 katten en het grootste deel wordt in een pleeggezin gesocialiseerd. En dit alles zonder gemeentelijke en provinciale subsidies, dus geheel afhankelijk van giften en donaties.


TNR + C: Trap, Neuter, Return en Care

Stichting Scheldekat werkt volgens de TNR + Care methode. Dit houdt in dat katten gevangen ( T = trap), gecastreerd (N = neuter ) worden en wanneer ze te oud en verwilderd zijn, weer teruggeplaatst ( R = return) worden in de natuur.


Maar wat is dan de C? De C staat voor Care en houdt in dat we de in het wild teruggeplaatste katten ook verzorgen. Door heel de provincie zijn een er plaatsen waar een onderkomen is geplaatst, waar wekelijks voer en water wordt gebracht en het onderkomen wordt schoongemaakt. We hebben het hier over ongeveer 250 katten die op deze manier geholpen worden.


Hoe herken je een gecastreerde verwilderde kat? Dat is vrij simpel. Tijdens de castratie wordt er een oortip geknipt, een klein stukje uit het oortje geknipt. Dit is een wereldwijde manier om aan te tonen dat katten geholpen zijn.


Maar de rest? Die in een pleeggezin komen?

Sommige katten hoeven niet teruggeplaatst te worden in de natuur. Dat zijn over het algemeen katten die (redelijk) tam zijn en veelal kittens die gedumpt zijn. Het werk van een pleeggezin bestaat uit het socialiseren van de katjes, verzorgen en het klaarstomen voor adoptie.   Ik kan je vertellen dat dat prachtig werk is, maar ook wel moeilijk op het moment dat je weer afscheid neemt van de katjes. Vooral de katjes waar je veel zorg en geduld aan moet besteden.


Drie kittens bij een vuilcontainer

Afgelopen jaar zag ik een oproep op Facebook voorbij komen:


“Drie kittens gevonden bij een vuilcontainer, gedumpt in een kartonnen doos, wie kan ons helpen? Ze kunnen niet hier blijven!”


  Deze oproep was buiten ons werkgebied, maar ja, ik was de eerste die de oproep zag en heb snel contact gezocht en kreeg close-up foto’s. Ik heb vervolgens overleg gehad met Stichting Scheldekat en mocht ze opnemen.


rescue kittens



De 3 kittens (Spinner, Cooper en Flynn) zijn opgehaald door een medewerker van de stichting en vervolgens naar onze dierenarts gebracht om na te laten kijken.   Wat bleek? Ze waren er slecht aan toe. Slechts 7 weekjes oud, maar met een gewicht van 4 weken. Na de check-up werden ze bij ons gebracht.



En daar blijft het niet bij…

Een paar weken later werd er gevraagd of we er nog eentje bij willen. Normaal plaatsen wij 2 kittens, dus een even aantal is wel zo handig. Deze arme ziel, Harley, is gevonden in een bos.


Harley liggend


We hebben hem eerst in een bench in de woonkamer geplaatst. Hij was zo angstig, dat hij zich verstopte onder zijn mandje. Kwamen we in de buurt, dan enorm blazen, maar nooit uithalen. Uiteindelijk heeft het ons 3 maanden geduurd voordat hij uit zichzelf naar ons toe kwam.


Afscheid

Inmiddels zijn ze allemaal herplaatst en hebben het enorm goed. We krijgen met grote regelmaat foto’s en filmpjes. Dit proberen wij met elke adoptant af te spreken, want ik kan je vertellen, het is echt heel moeilijk om afscheid te nemen.   Maar in het achterhoofd weten we dat we goed werk doen.


OpvangkattenVan links naar rechts: Cooper, Flynn, Spinner en Harley.



Wie ben ik

Ik ben Rens van Goudswaard. Wij zijn ruim een jaar geleden begonnen als pleeggezin voor Stichting Scheldekat. Wij hebben inmiddels al heel wat ervaring opgedaan in het socialiseren. Het is heel erg dankbaar werk. Daarnaast ben ik sinds dit jaar bestuurslid van de lokale dierenvoedselbank om minima te helpen hun dieren te behouden. Voor meer informatie over Stichting Scheldekat, kunt u terecht op www.scheldekat.nl of op de facebookpagina.