Een schone kattenbak - hoe doe je dat
Kattenbak
Marilyn [Catmoneo]
Kattenbak
4 min

Hoe maak je de kattenbak goed schoon?

4 min

De kattenbak schoonmaken is niet mijn favoriete onderdeel. Maar het is super belangrijk voor je kat. Hij wordt blij van een schoon toilet! Dus hoe zorg je voor zo'n geurloze kattenbak als mogelijk?


Waarom is een schone kattenbak zo belangrijk?

Eerst even dit, want een schoon toilet voor je kat wordt nog steeds flink onderschat. Maar voor een gelukkige kat is dit ontzettend belangrijk. Katten zijn namelijk van nature hele schone dieren. Ze gebruiken graag hun kattenbak.


Bovendien is het alternatief niet fijn. Een vieze bak kan leiden tot buiten de bak poepen en plassen. En dan is je mooie kleed, je net opgemaakte bed of je schone was wel een aantrekkelijk alternatief. Zeker niet de bedoeling, toch? Bovendien is een schone bak ook fijn voor de neus van je kat én voor jou!


En tot slot: poep en plas bevat altijd bacteriën. Hoe langer het blijft liggen, hoe erger het wordt. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden.


Hoe vaak moet je de kattenbak uitscheppen?

Iedere dag.


Iedere dag?!

Ja, iedere dag.


Elke dag schep je de poepjes eruit. En liefst heb je klonterend grit zodat je ook de plasjes eruit kan scheppen. En ja, dat doe je iedere dag. Als je meer dan 1 kat hebt, misschien zelfs wel 2 of 3 keer per dag! Als je kat niet buiten komt moet je mogelijk vaker dan 1 keer per dag scheppen. Zo blijven de kattenbakken fris, schoon en geurloos. In mijn ervaring 1000x is dit beter dan 1 keer per week de hele bak doen, waarbij je steeds moet kokhalzen van de geur. Echt, elke dag scheppen is het waard voor jezelf. En kat zal je dankbaar zijn! 


Hiervoor kun je het beste een kattenbakschepje gebruiken die geschikt is voor de korrelgrootte. Hoe groter de korrel, hoe groter de gaten moeten zijn – anders gooi je een hoop schoon grit weg. Dat is een stuk minder zuinig!

Kattenbakschepjes


Is een krant of kattenbak zak onderin handig?

Ik vind van niet. Een tijdje heb ik geëxperimenteerd met een krant onderin zodat het niet zo aan de bodem zou plakken. Lapje krabte dit altijd stuk, dus veel zin had het niet. Het bleek later ook dat ander grit (ik heb nu BioKat Micro Classic) + een dikkere laag veel beter werkte.


Hoe zorg je voor minder uitloop en korrels rondom de bak?

Lapje neemt altijd wat grit mee de bak uit. En dat op zichzelf kan ik niet voorkomen. Maar met een Toftbo badmat van Ikea ervoor zorg ik dat verreweg het meeste daarin opgevangen wordt. 1-2 keer per week schud ik deze even flink uit. Motblik en veger erbij langs en klaar 😊


Ikea badmat Taftbo


De hele kattenbak schoonmaken + grit vervangen

Elke dag scheppen betekent niet dat je elke dag al het grit in je kattenbak vervangt. Dat is niet nodig (bij klonterend grit) en ook niet erg zuinig. Met klonterend grit kun je eens per 4 à 6 week alles schoonmaken en vervangen. Met niet klonterend grit zal dat eerder elke week zijn.


Het beste middel dat je kunt gebruiken om de kattenbak te reinigen is met heet water en afwasmiddel of groene zeep. Ik gebruik gewoon een geel huishoudsdoekje. Een schuursponsje is niet zo handig. Daarmee maak je kleine krasjes in het plastic, waar weer troep in kan verzamelen.


Mag kattengrit in de groene bak?

In de regel niet: nee. Klei en soortgelijk sowieso niet, dat gaat in de grijze bak. Sommige biologisch afbreekbaar grit mag wel in de groene bak. Check dit ook even bij je eigen gemeente. MAAR: poepjes en plasjes mogen niet in de groene bak.


Mag het vuile grit in het toilet?

Er zijn kattengrit varianten die door het toilet moeten. Ik zou het zelf absoluut doen, zeker niet als je een oud huis hebt met dunne rioolpijpjes. Je wilt niet de boel verstoppen met een dikke grit klont.


Wat moet je niet gebruiken voor de grote schoonmaak van de kattenbak?

De kattenbak schoonmaken met azijn of bleek is niet nodig. Bleek kan ook nog eens reageren met de ammonium in de plas, wat tot giftige stoffen leidt. De kattenbak schoonmaken met Dettol raad ik ook heel hard af. Wist je dat Dettol giftig is voor je kat? Dus ook dat is absoluut een no-go!


❌ Bleek, azijn en zeker geen Dettol!


Hoe vaak vervang je de filter in de kattenbak?

Er zijn verschillende adviezen over hoe vaak je de kattenbakfilter moet vervangen. Één maand, drie maand, eenmaal per jaar. Ze zijn gelukkig goedkoop, kijk bijvoorbeeld eens bij bol.com. Ik heb zelf de filter op mijn Savic XL kattenbak nog nooit vervangen in 3 jaar tijd. Ik zorg gewoon voor een schone kattenbak. De filter is bedoeld om luchtjes te filteren, zodat het schoner ruikt voor ons als mens. Maar ik wil dat Lapje ook niet in de stinklucht moet gaan en ik wil dus ook geen luchtjes ín de kattenbak.


Zwanger en katten: toxoplasmose en de kattenbak schoonmaken

Weet je nog de bacteriegroei in poep en plas die je wilt voorkomen? Dat is nog belangrijker voor zwangere vrouwen. Waarom?


In katten leeft de bacterie toxoplasmose. Het wordt ook wel ‘kattenziekte’ genoemd (alhoewel deze benaming ook gebruikt wordt voor parvovirose, een infectie aan het maagdarmkanaal). Het is een boogvormige parasiet die infectieus is. Dit heeft niet zoveel effect op jou, maar wel op je ongeboren kindje.


Daarom kun je beter je partner vragen of hij de bak wil verschonen. Als het echt moet, gebruik dan huishoudhandschoenen. Haal de kattenbak dagelijks leeg om de bacterie zo min mogelijk kans te geven. Was daarna grondig je handen.


Nee, de bak schoonmaken wordt nooit leuk...

Maar wel een belangrijk onderdeel als kattenliefhebber. Maar door vaker de kattenbak te verschonen is het uiteindelijk minder werk, minder stinkend, minder duur en een gunst aan je kat. En jij wil ook een gelukkige kat, toch?