Hebben katten gras nodig en is het goed voor ze?

Kattengras is gras speciaal voor katten. Dit is niet te hard of te zacht, zodat je kat het veilig kan eten. Het wordt ook wel Cyperus Alternifolius ‘Zumula’ genoemd. Het is een broertje van de parapuplant. Een andere soort kattengras is gerstegras (Latijns: Avena Sativa).


Waarom eten katten gras?

Om te braken

Katten kunnen planten maar moeilijk verteren. Door gras te eten, gaan ze vaak braken. Het bijkomende effect hiervan is dat haarballen uit de maag komen. Ook neemt het – in het geval van wilde katten – onverteerbare delen van de prooi mee. Het overgeven is waarschijnlijk niet zozeer prettig, maar het opgeluchte gevoel daarna wel. Tip: Bij langharige en (extreem) ruiende katten is regelmatig kammen een oplossing om haarballen zoveel mogelijk te voorkomen.


Foliumzuur

Een andere theorie is dat katten niet zozeer kattengras eten, maar er meer op sabbelen en knagen. Hierdoor komt foliumzuur vrij, iets wat niet in hun natuurlijk (prooi)dieet voorkomt. Foliumzuur is een essentiële vitamine voor je kat: hij kan het niet zelf aanmaken. Het speelt een rol bij de productie van hemoglobine, een stof die zuurstof vervoert in het bloed, en bij het voorkomen van bloedarmoede. Tegenwoordig zit er voldoende foliumzuur in het commerciële kattenvoer. Echter blijft deze gewoonte bij sommige katten bestaan.




Als vezel

Ook eten sommige katten gras zonder over te geven. Gras bevat veel vezels. Alhoewel deze er onverteerd weer uitkomen, helpen de vezels bij de darmwerking. Daardoor heeft het een effect op verstopping of diarree – en kan het zelfs helpen haren makkelijker te vervoeren door de darmen. Echter kan het bij andere katten juist irriterend werken.


Hoeveel kattengras mag mijn kat?

In principe kun je kattengras gewoon laten staan, zodat je kat eraan kan knabbelen wanneer hij wil. Vaak weten ze zelf wel hoeveel ze nodig hebben en is het niet nodig om het te doseren. Als de grassprietjes niet worden uitgekotst, dan komen ze er vaak onverteerd uit met de ontlasting. Aan de andere kant zijn er altijd katten die het overdrijven en het maar blijven eten. Dan kun je het beter weghalen of af en toe neerzetten. Als je kat blijft braken, is er waarschijnlijk iets mis.


Is kattengras gevaarlijk?

In het wild eten katten ook gras. De gewoonte en de voedingsstoffen uit het gras zijn niet gevaarlijk. Toch kan kattengras problemen opleveren voor je kat. Zoals net al genoemd, werkt het voor sommige katten irriterend voor de maag en darmen.


Tevens bevatten sommige grassoorten scherpe randjes met weerhaakjes. Deze kunnen ervoor zorgen dat er wat bloed mee komt tijdens het overgeven of dat er een grasstengel in de keel/neus blijft hangen. Dit laatste is erg irriterend en kan leiden tot ontstekingen. Veel katten blijven dan niezen, hebben soms moeite met ademhalen, er kan afscheiding en pus uit de neus komen, ze willen niet meer eten en krijgen koorts. Alleen verwijdering van de grasspriet helpt, daarom is het belangrijk in de keel te kijken en niet alleen een antibioticakuur te krijgen. Schrokt je kat zijn eten op, dan kan hij hier sneller last van hebben.


Welk kattengras is veilig?

Bij elk soort gras kunnen de problemen voordoen die ik net beschreef. Als je een grassoort wil ‘testen’ dan kun je het blad tussen je duim en wijsvinger innemen en tegen de richting inwrijven (dus van het uiteinde richting de wortels). Voel je duidelijke weerstand en weerhaakjes, dan is het dus niet geschikt voor je kat.


De parapluplant ❌  is hiervan een voorbeeld – en wordt dus ook afgeraden om als kattengras te gebruiken. Koop echt kattengras (zumula) of tarwegras ✅. Dit bevat vitaminen en mineralen en is malser. Dit zijn vaak ook zachtere slierten.



Alternatieven voor kattengras

Anti-Haarbal pasta

Als je liever niet het risico neemt met kattengras, kun je ook voor een haarbal pasta gaan. Hierdoor worden de haren niet uitgekotst, maar uitgepoept. De Soft Pasta van Gimpet of de haarbalpasta van Smilla bijvoorbeeld. Kat-a-Lax is ook een favoriet.


Andere planten

  • Graslelie (Chlorophytum Comosum) (ook wel ‘spinnenplant’ genoemd)
  • Kattenkruid (Nepeta x Faassenii)
  • Catnip (Nepata Cataria)
  • Valeriaan (Valeriana)
  • Kruizemunt (Mentha Spitica)


❌ Kamerbamboe en de parapluplant worden ook wel als kattengras verkocht. Ook wordt aangegeven dat ze ongevaarlijk in de zin van niet giftig, maar kan wel erg scherp zijn. Daarom raad ik die niet aan als kattengras.


Goedkoop kattengras: Zelf kattengras kweken

Je kunt ook gewoon wat ‘gras van buiten’ binnen planten. Check dan even of het betreffende gras niet te hard is en niet te scherp door met je vingers langs de zijkant te strijken. Jonge grassprietjes genieten vaak de voorkeur. Wel worden er steeds meer pesticiden gebruikt, wat een puntje van aandacht is. Ook kun je bijvoorbeeld tarwegras zaden kopen en die planten. Je weet dan zeker dat er geen pesticiden worden gebruikt én het is een goedkope kattengras.


Is kattengras alleen voor de binnenkat?

Als je een binnenkat hebt, kan hij zelf niet bij gras komen. Een bakje gras kan dan een oplossing zijn. Echter is dit niet alleen voor je binnenkat handig. Als je wilt voorkomen dat je kat aan je andere planten knabbelt, is kattengras ook een goede oplossing. Bovendien hoeft hij dan minder te sabbelen op buitengras dat mogelijk verontreinigd is.


⚠️ Tip: Let erop dat je kamerplanten niet giftig zijn voor je katten! Lelies bijvoorbeeld kunnen je kat erg ziek maken als ze dit eten. Zoek op “plantnaam gevaarlijk kat” of kijk in deze lijst met giftige kamerplanten. Bijvoorbeeld lelies en kerstrozen zijn giftig!