Waarom is mijn kat kieskeurig?
Voermethode
Marilyn [Catmoneo]
Voermethode
3 min

Waarom is mijn kat zo kieskeurig?

3 min

Laatst las ik een superleuke vraag op FB: Waarom zijn katten zo ontzettend kieskeurig?! Sommige voedingen willen ze gewoon niet, zelfs met snacks zijn ze nogal precies. Dat maakt ons leven nu niet bepaalt makkelijker.


Smaakpapillen en tong

De tong van de kat is best wel bijzonder. Zij hebben bijvoorbeeld maar 500 smaakpapillen. Terwijl een hond er 1500 heeft en een mens zelfs 9000. Wow!


Daarnaast is het ene gedeelte meer ontwikkelt dan het andere. Zo proeven ze eigenlijk geen zoet. Daarentegen hebben ze een grote voorkeur voor de "umumi" smaak. Dit is de eiwitsmaak. Eigenlijk niet zo gek als je bedenkt dat de kat van nature een vleeseter is.


Proeven met je neus

Katten hebben nog iets bijzonders: het orgaan van Jacobson. Dit zit in het gehemelte, net wat achter de neus. Het interessante is: hier kunnen ze mee "voorproeven". Door te ruiken ervaren ze de smaak en geur voordat ze het in de bek nemen. Honden en slangen hebben dit ook. Staat de geur ze niet aan of is deze onbekend? Dan is de kans groot dat ze het (eerst) niet willen eten.


Niet kieskeurig, maar voorzichtig

Nu is dit niet uit kieskeurigheid omdat je kat zich de koning van de wereld waant. Nee, dit is uit veiligheid.


Door de omvang van je kat is hij niet alleen roofdier, maar ook prooidier. Als je iets verkeerd eet, dan kan het zomaar zijn dat je ziek wordt. Dat betekent dat je niet kan jagen, wat op zichzelf al een probleem is. Maar daarnaast wordt je ook nog eens een makkelijke prooi als je ziek, zwak en misselijk bent. Daarom zijn katten dus heel voorzichtig met wat ze eten. Niet kieskeurig dus, maar voorzichtig.


Bij oudere katten is het belangrijk te weten dat hun reukzin vaak achteruit gaat. Dat betekent dat omdat zij meer moeite hebben goed te ruiken, dat hun eetlust vermindert. Voor hun is het dus juist belangrijk dat hun voeding extra (lekker) geurt, zodat ze voldoende blijven eten.


Dit is een mindshift die we als mens moeten maken. Je kat loopt je niet te pesten als je nieuwe voeding meebrengt, hij is niet verwaand of gewoon een zeurpiet. Nee, hij is zéér voorzichtig voor zijn eigen veiligheid.


Hoe bepaalt je kat dan wat veilig eten is?

De mama is enorm belangrijk in de voorkeuren van je kat. Zelfs al tijdens de zwangerschap wordt doorgegeven welke smaakvoorkeuren je kat heeft (bijvoorbeeld kaas of zelfs banaan!). Ook tijdens het afspenen eten kittens sneller en liever iets wat mama ook eet. Zij geeft het goede voorbeeld.


Bovendien geldt dat hoe meer variatie in smaakjes en texturen je kat leert kennen als kitten, hoe gevarieerder zijn smaakpalet. Hij kent letterlijk meer voedingen als veilig. Daarbij is het wel belangrijk dat ook daarna die variatie wordt doorgezet. Doe je dat niet, dan worden katten vaak alsnog vrij eenkennig naar het voer dat je geeft.


De plek van het eten

Het kan ook nog zijn dat je kat de plek van het eten niet tof vind. Dat kan zijn omdat hier veel langsloopt of omdat de wasmachine geregeld plotseling allemaal geluid maakt waardoor je kat schrikt.


Ook kan het zijn dat de plek gewoon te ver is, of te koud. Een berging of kelder bijvoorbeeld is nou niet bepaalt een aantrekkelijke plek om te eten, toch? Een hoog plekje in de krabpaal of een rustig plekje waar je kat met de rug tegen de muur kan zitten is veel prettiger.


Verder is een kat een lone wolf. Waarmee ik bedoel: hij jaagt en eet het liefst alleen. Heb jij de eetbakjes van je 3 katten naast elkaar gezet, dan kon dat zomaar eens het probleem zijn. Dit levert stress op voor je katten. Ja, ze zullen vaak nog steeds blijven eten omdat er geen keuze is. Maar zet het eens zo uit elkaar dat ze elkaar niet meer kunnen zien. Het zal zeker meer rust in de tent brengen.


Wat als hij niet meer eet?

Natuurlijk kan zijn kieskeurigheid ook meer zijn dan gewoon wat moeilijker doen met zijn voeding. Dat ie alles slecht eet, ook wat ie normaal wel goed at.


Wanneer een kat 2 dagen niet eet, of 5 dagen erg slecht, dan mag je echt wel aan de noodbel trekken. Dit kan leiden tot leververvetting, waardoor je kat misselijk wordt en er een negatieve spiraal in werking wordt gezet. Dit kan leiden tot een opname bij de dierenarts en zelfs de dood. No joke dus. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter.


Juist hierom is het dus ook heel belangrijk de eetlust van je kat goed in te gaten te houden.


Moeite met je kat overzetten naar nieuw voer?

Als je je kat nog niet zo goed kent, is het geen goed idee hem cold turkey over te zetten op nieuw voer. Zelfs de meeste overstapschema's van 7 dagen zijn flut voor veel katten. Maar hoe dan wel?

In mijn ebook : "hoe wissel je van kattenvoer?" help ik je om je kat stap-voor-stap over te zetten op nieuwe voeding. Ook voor kieskeurige monstertjes en gevoelige maagjes en darmen.

Bestellen kan hier.

eBook Hoe wissel je van kattenvoer