De #1 reden dat katten te dik zijn
Er is 1 reden waarom katten te dik worden en dat er niets aan wordt gedaan. Hierdoor heeft al een 25-50% overgewicht of is obees. Je zult het misschien niet geloven, maar de meeste katten zijn te dik zonder dat het baasje het weet. Overgewicht wordt onderschat. Hierdoor worden veel katten onbewust te dik.
Kijk, in de media zien we veel dikke dieren en dus ook katten. In tekenfilms heb je Garfield en Chloë, die beiden flink obees zijn. Obees is een chique woord voor "flink te zwaar". Ook zien we heel veel "schattige dikke kattenfilmpjes" op social media. Hierdoor is ons beeld van hoe een gezonde kat eruit ziet verstoord. Het is steeds moeilijker te bepalen wat te dik, te dun en goed is.
Hoe ziet overgewicht er uit?
De Body Condition Score (BCS) is een soort BMI voor katten. Het geeft goed weer of een kat teveel vetmassa heeft. Als je niet goed weet wat het is of twijfelt hoe het voor jouw huistijger zit, raad ik aan eerst dit artikel te lezen. Deze scoort het lichaam op ondergewicht, goed gewicht en overgewicht.
Zo keek het PDSA Paw Report hoe baasjes hun kat scoorden op een schaal van 1 t/m 5. Hierbij is een 3 dus goed gewicht, eronder is ondergewicht en erboven is overgewicht. Maar liefst de helft van de baasjes zei dat een 4 of 5 was "zoals mijn kat eruit ziet". Echter was slechts 17% zich ervan dat dit te dik is.
Snap je? Het begint er al mee dat we niet door hebben dat onze kat te dik ís en dat we niet meer weten hoe een gezond gewicht eruit ziet. Ik heb zelfs al meegemaakt dat katten als "te dun" bestempeld worden, terwijl ze prima op gewicht zitten. En wat gebeurt er als je niet goed doorhebt hoe overgewicht eruit ziet? Het mes kan aan twee kanten snijden.
- Als je denkt dat je kat op goed gewicht is, terwijl hij eigenlijk te dik is, dan doe je er niets aan.
- Als je denkt dat hij te dun is, terwijl hij eigenlijk op goed gewicht zit, dan ga je extra voeren.
Taboe op overgewicht
Het tweede probleem is dat we het soms ook ronduit ontkennen. Ik snap het, het is niet leuk wanneer je te horen krijgt dat je kat te dik is. Ken je dat gevoel? Ik hoor dan ook veel redenen waarom dit een normaal gewicht is:
- "Dit hoort bij dit ras."
- "Het is gewoon een grote kat."
- "Onder zijn vacht is ie perfect."
Vooral als een dierenarts het oppert, dan komen er allerlei tegenargumenten op tafel. Zonde! Want als de dierenarts dit al oppert (zij voelen net zo'n taboe het bespreekbaar te maken), dan is er vaak écht wel iets aan de hand. De vraag is: Kun jij eerlijk de Body Condtion Score beoordelen van je eigen kat? Weet jij eerlijk het verschil tussen harig, groot en dik?
Dik zijn is kwaliteit van leven?
Eentje die ik echt vreselijk vind: "liever te dik dan verwaarloosd". Ik kan wel janken... Het idee dat overgewicht kwaliteit van leven weerspiegelt. Dat doet het niet. Sterker nog, overgewicht heeft vreselijke gevolgen voor je kat. Lees zeker dit artikel, maar even in het kort: je kat heeft extra kans op minstens 14 ziekten, leeft korter en kan minder zijn kat-eigen zijn. Wassen, springen, spelen wordt namelijk allemaal moeilijker!
Begrijp me niet verkeerd: ik keur verwaarlozing absoluut af. Maar ik vind niet dat dit een vrijpas is om niets te doen aan het overgewicht bij een kat. Dit brengt meestal geen acute problemen, maar zeker wel chronische problemen met zich mee. Waarom zou je daar in meegaan?
#1 reden dat katten te dik zijn: onwetendheid en ontkenning
Het "niet weten", de ontkenning en overgewicht beschouwen als iets wat goed is, zijn 3 grote problemen die veel meer bij ons als kattenbaasjes leven dan bij de kat. Als we katten niet herkennen als 'dik', maar als 'gezond', hoeven we niets te veranderen. Zelfs waarschuwingen van de dierenarts worden in de wind geslagen.
Daarom is bewustwording een belangrijkste stap in het terugdringen van overgewicht en obesitas onder katten (en ook honden overigens). We moeten leren wanneer katten dik zijn. Want aan dik zijn kleven grote nadelen, zowel direct als indirect. Als je echt van je kat houdt, dan doe je je uiterste best om hem op gewicht te krijgen en houden.
Hulp nodig?
Je kat op gewicht houden is niet altijd makkelijk. Kun jij wel wat hulp gebruiken? In mijn programma "Verantwoord Afvallen voor Katten" help ik je graag op weg met een gezonde en relaxte manier om je kat te laten afvallen. Zonder hongerdieet en met snacks (als je dat wil ). Meer info vind je hier.