De Senior kat ouderdomskwaaltjes of ziekte
Senior katten
Marilyn [Catmoneo]
Senior katten
3 min

Ouderdom of ziekte: "Ach, je kat wordt gewoon ouder..."

3 min

Onze katten worden allemaal ouder, elke dag. Daarmee komen vaak “dingetjes”, net zoals bij ons. Een knie die niet helemaal meer meewerkt, stijver wanneer je uit bed komt en tuinieren levert je 3 dagen spierpijn op. Dat soort dingetjes. 🫤


Helaas is dit bij een kat vaak lastiger te herkennen.


Daarbij is het vaak ook moeilijk om het onderscheid te maken tussen: Hoort dit bij de leeftijd van mijn kat, of is er meer aan de hand?


Ik denk dat bij katten het te vaak wordt afgeschoven op leeftijd, terwijl de kat eigenlijk pijn heeft of ziek is. En dus medische aandacht nodig heeft.


Hoort dit bij de leeftijd van mijn kat, of is er meer aan de hand?



Is dit ouderdom of ziekte?

Bijvoorbeeld dat de nageltjes verdikt zijn en je ze hoort tikken op het laminaat. Met alle liefde knip je ze bij en koop je een extra krabpaal. Maar wat je je niet beseft is dat het ook een teken kan zijn van artrose.


Je ziet dat de vacht van je kat wat doffer is geworden, wat schilfertjes heeft en wat plukkerig open staat. Met liefde borstel je je kat en geef je hem dagelijks een middeltje wat zou helpen bij een slechte vacht. Maar wat je je niet beseft is dat dit mogelijk een teken is van (lichte) uitdroging en zelfs nierfalen.


Of je oudje laat geregeld zijn brokjes vallen en laat steeds meer van zijn eten staan. Met alle liefde koop je allerlei verschillende voedingen, een verhoogd etensbakje en voer je hem zelfs met de hand. Maar wat je je niet beseft is dat er achterin het bekkie een kies wegrot, die mega veel pijn doet bij het eten.


Andere dingen die méér *kunnen* zijn dan ouderdom:

  • 22+ uur slapen (→ al de rest is onprettig)
  • Geen 'relaxte' slaap/lig houding, onrust (→ pijn)
  • Niet meer de trap op/afgaan (→ artrose, spierverlies)
  • Niet meer op de bank / aanrecht / vensterbank gaan (→ artrose, spierverlies)
  • Schrikken bij aanraking (→ doof, slechter zien)
  • Agressie bij aanraking (→ pijn, doof)
  • Tegen dingen aanlopen (→ dementie, slechter zien)
  • Meer mauwen, inclusief nachtelijk mauwen (→ dementie)
  • Meer drinken, drinken waar hij dat eerder niet deed (→ diabetes, nierfalen, etc...!)
  • Slechter eten (→ verminderde reuk, gebitsproblemen, artrose, misselijk, nierproblemen, lever, alvleesklier, schildklier, etc...!)


Het is geen onwil, 'domheid' of 'falen' dat je het niet altijd ziet. Het is gewoon dat onze kat niet kan praten en dus afhankelijk is van jouw observaties om te handelen. Maar kleine veranderingen over tijd worden al snel weer normaal. Dat je kat pas pijn laat zien wanneer het al vergevorderd is, maakt het ook niet makkelijker.


Meer dan het medische...

Dit is waarom een regelmatige senior check zo belangrijk is. (weet je niet wat dat inhoudt of hoe vaak je dat moet doen, lees dan zeker deze blog)


Toch is dat slechts het medische stukje en dat geeft geen alle omsluitend beeld.


Zo zag ik Lapje 2 jaar geleden opeens drinken uit het bad, de gieter en waterbakjes, terwijl ze dat daarvoor niet deed (op natvoer is dat normaal). Pas zo’n 1,5 jaar later zagen we in het bloedbeeld SDMA dat de nieren het zwaarder hadden.


Daarom is het verstandig om elke 3 maanden een gedragsvragenlijst in te vullen. Zodat je op die manier actief bezig bent met het welzijn van je kat én de veranderingen die optreden. Dit is een voorbeeld van zo’n vragenlijst.


Maak zeker ook notities van gewoonten. Zo zat Lapje mij ’s ochtends altijd op te wachten op het televisie kastje en deden we daarna een knuffelsessie. Pas toen ik hiervan later een filmpje terugkeek, bedacht ik me dat ze dat de laatste maanden niet meer deed.


Want als het je eigen kat is, zijn veranderingen vaak moeilijk te zien. Of ga je ervoor compenseren met extra liefde en zorg. Nieuwe dingen worden weer normaal.


Nogmaals, dat is geen onwil. De veranderingen dag op dag zijn gewoon te klein om goed te zien en je emotie (liefde) zit soms ‘in de weg’ voor een objectief beeld.


En verder dan het gedrag

En dan is er nóg iets wat je kunt doen. Iets wat je nu al doet, ik weet het zeker. Het is dé reden dat je een groter geheugen in je telefoon nodig hebt 🙃


Namelijk foto’s en vooral ook filmpjes maken. Maar dan gericht op specifieke gedragingen. Die je dus ook opslaat onder de “3 maandelijkse check”. En die later kunt vergelijken, zodat je een objectiever beeld hebt van hoe het echt was.


Bijvoorbeeld van hoe ze de trap aflopen. Of hoe je kat überhaupt loopt. Hoe ze springt. Hoe ze eet. Hoe ze de kattenbak in en uit lopen. Hoe de vacht erbij staat. Dus gewoon, ja, die hele normale, alledaagse dingen.


Dat hoeft geen bioscoop waardige opname te zijn hè? Gewoon beeld dat goed genoeg is om observaties te kunnen doen.


Kattenwelzijn trifactor

Met deze trifactor van de medische senior check, jouw antwoorden op de gedragsvragenlijst plus de filmpjes heb je goud in handen als het gaat om het welzijn van jouw lieve huistijger.


Voor jonge katten is waarschijnlijk eens per jaar voldoende. Vanaf 7 jaar kun je dat opschroeven naar eens per half jaar en vanaf 12 jaar elke 3 maanden. Bij ziekte misschien zelfs wel elke maand.


Hiermee kun je je kat nog gelukkiger maken en zien of het goed gaat met je kat. Ook kun je 1000x eerder ingrijpen op problemen, waardoor de prognose in de regel beter is. Maar trust me, dit is ook goud waard op het moment dat het laatste moment daar is. Het helpt de beslissing, hoe moeilijk die ook altijd blijft. ❤️


Wat doe jij om het kattenwelzijn van je oudere kat in de gaten te houden?