PETFOOleD – een documentaire over de diervoedingsindustrie
Op Netflix is de documentaire PetFooled te zien. Deze interessante film gaat over de vreemde praktijken die plaatsvinden in de huidige diervoedingsindustrie.
Het regulatie orgaan (AAFCO in de US en Fediaf in de EU) is niet bedoeld om dit aan banden te leggen. Nee, de richtlijnen worden opgesteld om deze ingrediënten toe te staan. De regels worden gevormd om wat al gebruikelijk is in de industrie, niet om beter voer te maken.
Helaas wordt er minder gelet op wat goed is voor het diertje. Tarwe, mais en soja worden gebruikt als vervangers van vlees, omdat ze zoveel goedkoper zijn.
Trailer PETFOOleD
Schokkend, nietwaar?
Het gebruik van verschillende slechte ingrediënten wordt veelvuldig gedaan. In de VS worden zelf geëuthanaseerde dieren en road kill gebruikt in diervoeding. Alhoewel dit een cultureel taboe is, is het daar niet verboden (in Europa wel trouwens!!!).
Het is ook schokkend om de grote hoeveelheden granen voorbij te zien komen op de ingrediëntenlijsten. Tarwe, mais, soja, maar ook rijst, aardappel en erwten. Ze worden allemaal gebruikt als eiwitvervanger van vlees. Maar hierin zitten de essentiële aminozuren voor een kat (of voor een hond) maar in beperkte mate of helemaal niet (zoals arginine en taurine).
Daardoor moeten ze er veel van eten om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor ze ook heel veel koolhydraten eten. Als het er helemaal niet in zit, moet het in synthetische vorm worden toegevoegd.
Dit is Europa, niet de VS - en dat is belangrijk
Maar deze film is gemaakt over de industrie in de VS, niet in Europa. In Europa hebben we strengere regels, toch? Dat klopt deels. Dierlijke bijproducten bij ons zijn aan banden gelegd. Zo mogen dit alleen producten zijn die voor humane consumptie geschikt zijn, maar niet als zodanig gebruikt worden. Geëuthanaseerde huisdieren en road kill horen daar niet bij.
Kippenpoten, hoeven, huid, veren, botten, bekken echter wel. En alhoewel dit misschien veel eiwitten bevat, is het niet erg verteerbaar. Maar *gelukkig* wel goedkoop. Daarom vind ik ongedefinieerde bijproducten niet oké in kattenvoer.
Granen
Het gebruik van graan gebeurt in Nederland ongeveer hetzelfde als in de VS. Kijk maar eens op een paar willekeurige verpakkingen als je de volgende keer in de supermarkt of dierenspeciaalzaak staat.
Pak voor de lol eens een aantal bekende merken, zoals Sheba, Whiskas, Royal Canin of Hills. Controleer de top 5 ingrediënten. Hoeveel graansoorten zie je staan? Bij de goedkope merken worden ze meestal in groepen genomen - mijn gok is dat je bij de meesten ziet staan: 'Vlees en dierlijke bijproducten, granen, [...]'.
Als ze wel gespecificeerd zijn let dan op tarwe, mais, soja, aardappel, erwten, rijst en soms haver, pasta, luzerne of tapioca. Allemaal planten die relatief gezien een lage biologische waarde hebben voor je kat. Dat betekent dat de kat moeilijk zijn voedingsstoffen hieruit kan krijgen.
Merken die allemaal bij elkaar horen
Nog een opmerkelijk punt vond ik dat sommige merken allemaal bij elkaar horen. Alhoewel het lijkt alsof je keuze hebt uit 100 verschillende soorten, zijn het er eigenlijk maar drie plus een paar ‘kleintjes’. Hierdoor krijg je het idee dat het allemaal verschillende producten zijn, maar ze worden dus gemaakt (met de filosofie / winst oogmerk van) dezelfde overkoepelende organisatie.
Mars PetCare
- Royal Canin - regulier, Vet Care Nutrition, Veterinary Diet
- Whiskas
- Sheba
- Eukanuba
- Nutro
- Voor honden: Pedigree, Ceasar, Dreamies
- Dierenartsen: AniCura, Banfield Pet Hospital,
Voorheen was een gedeelte van Proctor and Gamble, maar zij verkochten dit in 2014 voor $3 miljard aan Mars.
Champion Pet foods
- Orijen
- Acana
Helaas is deze goede voeding overgenomen door Mars PetFoods ( zie dit persbericht). Of hun kwaliteit gehandhaafd blijft is nu de vraag.
Colgate Palmolive
- Hills - Science Plan, Prescription Diet, Vet Essentials
Nestlé
- Purina - One, Proplan, Veterinary Diets
- Gourmet (Engels: Fancy Feast)
- Felix
- GoCat
- Cat Chow
- Tom Poes
- Honden: Beneful, Bonio, Bakers, Winalot, Bakers
Zooplus - Matina
- Catessy
- Concept for Life - 'normaal' en veterinary diet
- Cosma (aanvullend natvoer en snacks)
- Feringa
- Greenwoods (aanvullend natvoer)
- MyStar
- Purizon
- Rosies Farm
- Smilla - 'normaal' en veterinary diet
- Wild Freedom
- Zooplus Bio
- Zoolove (aanvullend natvoer)
Opvallend aan al deze merken is dat ze vaak diverse lijnen hebben. Zo is Whiskas de 'goedkope en smullen' lijn tegenover het 'gerespecteerde' Royal Canin. Ook hebben velen speciale voeren voor ziekten die vaak verkocht worden onder 'veterinary'. Premium lijnen (‘graanvrij’, ‘organisch’) leveren vaak meer winst op, alhoewel die vaak niet veel beter zijn in kwaliteit.
Tijd voor verandering
De documentaire PetFooled schijnt al enig licht op de duistere praktijken die sommige huisdiervoer producenten hanteren. Ook komen er langzaamaan merken op de markt die het beter willen doen. Bovendien weten steeds meer mensen dat je goed op de labels moet letten wil je niet bedonderd worden. Ook bij kattenvoer. Misschien dat we met een aantal jaar allemaal biologisch geschikt voer geven. Lees meer over de kat als carnivoor.