Hebben katten minder eiwitten nodig dan gedacht?
Eiwitten
Marilyn [Catmoneo]
Eiwitten
2 min

Nieuw onderzoek: Hebben katten minder eiwitten nodig dan gedacht?

2 min

Op Facebook rouleren altijd wel nieuwe berichten over wat katten nodig hebben en de media wil nog wel eens aan de haal gaan met titels van wetenschappelijk onderzoek.


Zo stond op petfoodmagazine.nl de titel: ‘Minder eiwitbehoefte bij honden en katten dan gedacht’.[1]


Hierin stellen ze dat een onderzoek uitwees dat katten gemiddeld 43% van hun calorieën uit koolhydraten halen en slechts 30% uit eiwitten. Dit zou een nieuw licht schijnen op de optimale voeding. Katten zouden lang niet zoveel eiwitten nodig hebben als gedacht!  


Wat zegt het onderzoek zelf?

Deze conclusies werden getrokken op basis van het onderzoek van Hall en anderen: ‘When fed foods with similar palatability, healthy adult dogs and cats choose different macronutrient compositions’ (mei 2018).


Eerder onderzoek uit 2011 laat zien dat dat er bij katten een voorkeur is voor eiwit. Van de energie die ze binnen krijgen, komt 52% uit eiwit, 36% uit vet en maximaal 12% koolhydraat).[2] Dit is vergelijkbaar als wat er in het wild gemeten werd overigens (52% - 46% - 2%).


In het onderzoek van Hall stellen ze dat smakelijkheid de keuzes voor de macronutriënten beïnvloeden. Daarom zouden deze geneutraliseerd moeten worden voor een eerlijke vergelijking. Wat ze zelf zeggen:  


“Because both dogs and cats preferred significantly different macronutrient content than what they choose based on palatability, our study shows the importance of removing palatability as a determinant of food intake.”

 

De smaak eruit

In dit onderzoek hebben ze over tijd de smakelijkheid van de voeding aangepast door middel van veranderingen in de ingrediënten. Zo vervingen ze kip door graan- en erwteiwit en werd gebruik gemaakt van smaakversterkers (zoals ‘chicken flavor’ [kipsmaakmaker]).


In de eerste week waren de macronutriënten - eiwit voor katten - de hoofdmoot voor het kiezen van een voer. Dit veranderde naar aanleiding van de aanpassingen in smakelijkheid. Hierdoor zorgden ze dat de smakelijkheid gelijk werd van de verschillende diëten.


Op dat moment wed de consumptie van de macronutriënten – eiwit, vet, koolhydraat - veel gelijker. Ze aten van hun totale calorieën dan 30% uit eiwit, 27% uit vet en maar liefst 43% koolhydraten.


Zegt dit dat katten koolhydraten moeten eten?

Wat mij betreft is er een andere conclusie van de studie, namelijk:


Als je de smakelijkheid aanpast door middel van ingrediënt manipulatie, dan kun je koolhydraten beter laten smaken en eiwitten minder.


Dat is hetzelfde als dat wij een vieze pil verstoppen in een stukje kaas. Of een flinke lading jus over ietwat droge aardappelen. Of een lading suiker in de koffie tegen de bitterheid.


Zodra je de natuurlijke smaakmakers voor de kat gaat aanpassen (eiwit), dan kun je ze blijkbaar inderdaad andere dingen laten eten. Zoals goedkope koolhydraten in plaats van dure eiwitten.


De vraag is, moeten we dat ook doen?


Is het verstandig om katten zoveel koolhydraten te laten eten, terwijl eerder onderzoek al uitwees dat katten een koolhydraten plafond hebben en een minimum behoefte aan eiwit om hun spiermassa, organen en huid te voorzien?[2],[3] Is het slim om de evolutionaire voorkeuren proberen te omzeilen, die de kat helpt in het selecteren van het juiste voer voor zijn lichaam?


Ik denk van niet. Ik zie dit onderzoek als niets anders dan een poging om minder eiwitten en meer koolhydraten in kattenvoeding te rechtvaardigen. 



Bronnen

Hall, J. A., Vondran, J. C., Vanchina, M. A., & Jewell, D. E. (2018). When fed foods with similar palatability, healthy adult dogs and cats choose different macronutrient compositions. Journal of Experimental Biology, 221(14), jeb173450.

Petfoodmagazine: Minder eiwitbehoefte bij honden en katten dan gedacht

Hewson-Hughes, A. K., Hewson-Hughes, V. L., Miller, A. T., Hall, S. R., Simpson, S. J., & Raubenheimer, D. (2011). Geometric analysis of macronutrient selection in the adult domestic cat, Felis catus. Journal of Experimental Biology, 214(6), 1039-1051.

Laflamme, D. P., & Hannah, S. S. (2013). Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats. Journal of feline medicine and surgery, 15(8), 691-697.