Medische senior check: waarom, wat en wanneer?
Een senior check is een medische controle van je kat. Hierbij worden naar verschillende symptomen gekeken die mogelijk ten grondslag liggen aan een serieuze ziekte.
Waarom een senior check?
Een senior check kost rond de 150 tot 200 euro, afhankelijk van wat je allemaal mee neemt en waar je dit laat doen. Het is dus best wat geld, dus waarom zou je dit laten doen?
Het heeft een aantal redenen. Allereerst: katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Dat is niet zo gek, want naast jager zijn ze ook prooidier. En dan moet je zeker niet laten zien dat je zwak bent. Daarom is het vaak erg moeilijk om tijdig op te merken dat je kat zich niet goed voelt. Hij kan nog rustig ronddartelen en gewoon eten, en tóch last hebben van iets. Door zo'n check te doen, voorkom je dat je kat lang doorloopt met pijn.
Daarnaast is de kans groter dat ziekten eerder worden opgemerkt. Denk hierbij aan nierfalen, diabetes, schildklierproblemen en leverafwijkingen. Hoe eerder dit wordt opgemerkt, hoe lager de behandelkosten vaak zijn. Bovendien zijn er vaak ook nog meer mogelijkheden. Dat betekent ook dat de prognose vaak beter is.
Dus een senior check is vooral preventief:
- Zodat je kat minder lang pijn heeft
- Lagere behandelkosten
- Meer mogelijkheden in behandelingen
- Betere prognose op (middel)lange termijn
Wat houdt een senior check in?
Een senior check laat je uitvoeren door de dierenarts.
- Bloedonderzoek: nieren, lever, schildklier, diabetes
- SDMA (bloed): dit pikt nierfalen eerder op dan creatinine en ureum.
- Bloeddruk meten
- Urine onderzoek (zeker bij indicaties van nier- of blaasproblemen)
- Lichamelijk onderzoek: oortjes, oogjes, vacht, nagels en vergeet het bekkie niet!
Helaas hebben nog lang niet alle dierenartsen een vast protocol over wat er wel of niet in een senior check hoort. Zo wordt bloeddruk vaak vergeten. Toch is dit erg belangrijk: een hoge bloeddruk kan leiden tot onder andere het loslaten van het netvlies waardoor je kat acuut blind is.
Ook een SDMA test wordt vaak niet standaard gedaan. Vraag hier zeker om als je kat bijvoorbeeld meer plast, moeite heeft met plassen of gewoon vanaf 12 jaar. Het pakt nierfalen eerder op dan alleen creatinine en ureum. Dat betekent dat je ook eerder kunt handelen en aangepaste voeding kunt zoeken hiervoor.
Daarnaast zou het lichamelijk onderzoek aangevuld mogen worden met meer vragen over het gedrag van de kat. Deze vragenlijst zou daarvoor perfect gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan je dierenarts (of jijzelf!) inzicht krijgen in veranderd gedrag dat mogelijk ten grondslag ligt aan iets medisch. Bijvoorbeeld als je kat minder goed durft te springen, of moeite heeft met de trap aflopen ( check dit filmpje eens), dan kan dat mogelijk duiden op artrose. Gezien 60 - 90% van de katten ouder dan 12 jaar hier last van heeft, is het goed dit te bespreken.
Hoe vaak doe je een senior check?
Het liefste begin je hier al vroeg mee. Is je kat jonger dan 7 jaar, dan elke 1 à 2 jaar. Waarom? Omdat de referentiewaarden voor bloed bijvoorbeeld gemiddelden zijn. Mogelijk dat jouw kat standaard aan de hoge of lage kant zit. Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Bovendien kunnen sommige ziekten ook gewoon op jongere leeftijd ontstaan.
- Vanaf 7 tot 12 jaar raad ik aan het elk jaar te doen.
- Voor de 12 plussers kun je dit opschalen naar elk half jaar.
Is je kat al ziek, met bijvoorbeeld nierfalen? Dan is elke 3 à 6 maanden verstandig, afhankelijk van de ziekte. Zo houdt je een goede vinger aan de pols of de behandeling het proces bijvoorbeeld stopt of vertraagt.