Soorten kattengrit: van klonterend klei tot houtkorrels
Kattengrit bestaat in allerlei soorten en maten, gewichten en prijzen. Ze hebben ook allemaal hun eigen voor- en nadelen uiteraard. Om te zorgen dat je een goede keuze kunt maken voor het soort kattengrit, bespreek ik hier de meest voorkomende soorten.
Klontvormende kattenbakkorrels
De klontvormende is gemaakt van klei (meestal bentoniet) die ontdaan is van zijn vocht door verhitting. Daardoor neemt het de vocht op van de ontlasting en urine van je kat. Dat zorgt voor klontjes die je makkelijk uit de bak kan scheppen. Ook absorbeert het vieze geurtjes, het is zuinig in gebruik en *meestal* redelijk stofvrij.
Het is belangrijk dat je elke dag de poepjes en plasklontjes eruit schept. Het voordeel van klontvormend is dat je weet hoe veel en hoe vaak je kat plast. Dit is een goede indicator voor afwijkend gedrag, zoals meer plassen bij diabetes of veel kleine plasjes bij blaasproblemen.
In de regel gaat mijn voorkeur uit naar een klontvormende grit. Maar klontvormend grit is niet voor elke kat geschikt. Kittens willen nog wel eens wat grit eten, wat een klont in hun maag veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor volwassen katten die dit gedrag vertonen. Zo'n klont in de maag heeft rampzalige gevolgen.
Niet-klontvormende kattengrit
Deze kattenbakvulling wordt meestal ook gemaakt van klei (sepioliet) of hout. Het klonterend niet samen, maar onttrekt wel de vocht. Het is goedkoop, absorbeert grote hoeveelheden urine en is geschikt voor kittens.
Helaas zijn sommige varianten heel stoffig. Dit had ik bijvoorbeeld bij de Aldi grit. Bij het verschonen zit je dus snel in een stofwolk, want niet goed is voor je longen. Ik moest er zelfs van hoesten! Hetzelfde geldt als je kat begint te graven om zijn behoefte te bedekken. Bovendien is het minder zuinig in gebruik, omdat je het vaker in zijn geheel vervangt om de bak schoon te houden. Ik zou dit alleen kiezen als je kat niet met klonterend grit om kan gaan.
Silicaat kattenbakvulling
Silica kattenbakkorrels worden gemaakt van natuurlijke zeolitische materialen. Dit heeft als eigenschap dat het ammoniak goed absorbeert – de stinkende stof die in de urine van de kat zit. Het is dan ook een van de betere geurabsorberende kattengrit. Bovendien neemt het veel vocht op, dus je kunt er vrij lang mee doen (1 tot 2 week bij 1 kat).
Maar...
Helaas wordt hier een intensief industriële bewerking op toegepast. Dit is slecht voor het milieu. Het heeft ook een chemische toevoeging waardoor het voor je kat heel sterk ruikt. Bij inademing kán het slecht zijn voor je gezondheid als je al ziek bent of een longaandoening hebt (bijvoorbeeld bij sarcoïdose). Als het gegeten wordt is het giftig en daarom ongeschikt voor kittens en grit-etende katten.
Het is ook heel hard aan de pootjes. Tijdens een kattenoppas die ik deed, hadden ze silica. De kattenbak stond in de badkamer. En elke keer na het douchen, auw! Stond ik weer op zo'n kleine silica steentje. Ga er zelf maar eens op staan met blote voeten, dan weet je wat ik bedoel! Voor je kat is dit dus niet fijn.
🤓 Is silica giftig? Als het in de bak ligt is er niets aan de hand, maar bij inname (opeten) is het wel giftig en gevaarlijk. Weet dus zeker dat jouw kat geen grit eter is!
❌ Ik raad silica grit af. Je kat kan erdoor buiten de bak gaan plassen, zeker als ze bijvoorbeeld wat ouder worden, bij artrose over overgewicht. En het is giftig spul!
Houtkorrels: biologisch afbreekbaar
Houtkorrels worden steeds populairder. Het is milieuvriendelijker omdat het biologisch afbreekbaar is. Dat maakt het weggooien makkelijker dan bij veel klontvormende grit. Ook is er geen sprake van stof. Stofpootjes zul je niet zien, maar mijn oppaskatjes kregen het wel voor elkaar om behoorlijke wat houtkorrels mee de bak uit te lopen.
🤓 Mag je houtkorrels door het toilet spoelen? Ja, dat kan vaak wel. Ik raad het je alleen af, omdat het makkelijk tot verstopping kan leiden. Zeker als je in een ouder huis woont met vaak nog smallere rioleringsbuizen.
🤓 Mogen houtkorrels in de groene container? Alhoewel het vaak zo op de verpakking staat, zeg ik toch nee. Want kattenpoep mag niet in de groene container vanwege de bacteriën daarin.
Het nadeel is dat de houtkorrels uiteen vallen zodra het in contact komt met vocht (urine vooral). Wat ik vervelend vind, is dat je de plas er niet uit kan scheppen. Dit is immers verpulverd tot zaagsel en daardoor kleiner dan de intacte brokken. Alleen een gritbodem zou hierbij een uitkomst zijn. Ik vond daardoor dat het niet erg zuinig was, de bak lastig schoon te houden was en dat de bak behoorlijk stonk. Als je ook nog een houtkorrel hebt die het vocht niet goed opneemt, heb je de plas ook nog op de bodem, wat echt een puinzooi wordt. Dan moet je alles élke dag vervangen, wat wel erg veel werk is en duur wordt. Ik werd er echt helemaal niet blij van!
Er zijn ook katten die de houtkorrels maar niets vinden - qua textuur, geur of te hard aan de pootjes - en laten daarom de bak links liggen. Net zoals met silica eigenlijk. Houd dit goed in de gaten als je houtkorrels wil proberen, om buiten de bak plassen voor te zijn (of te verklaren). Ondanks de milieu voordelen, ben ik vanuit een kats perspectief niet voor houtkorrels. Teveel katjes gaan hierdoor buiten de bak plassen.
Andere soorten kattenbakvulling
Kattenzand - Zand heeft een hele fijne structuur. Voor sommige katten is dit prettiger aan de pootjes dan het grovere grit van klei of de hardheid van silicaat.
Tuinaarde - Als je kat normaal buiten naar het toilet gaat, of hij heeft een hekel aan het commerciële grit, dan is het een idee om gewoon aarde erin te gooien. Het neemt de geur van plas redelijk goed op. Van alle bakken die ik moest verschonen, vond ik deze het minste stinken. En voor sommige katten die gewend zijn alleen buiten te gaan, kan dit dé oplossing zijn, zeker in het begin.
Van plantaardig materiaal - Denk aan mais of kokosvezels. Dit werkt een beetje hetzelfde als houtkorrels. Zelf heb ik dit nog niet getest. Wat ik echter belangrijk blijf vinden is dat het niet hard is aan de pootjes en dat het vocht goed wordt opgenomen.
Ben je op zoek naar een specifiek merk grit? Lees dan hier verder.