Hoe kom je op een natuurlijke manier van vlooien af?
Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
4 min

Vlooien voorkomen: Hoe kom je op een natuurlijke manier van vlooien af?

4 min

De middelen die tegen vlooien bestaan hebben een chemische samenstelling. Alhoewel uiteraard de laagst mogelijk dosis wordt toegediend, zijn deze toch in meer of mindere mate giftig voor andere organismen. Daarom is voorkomen beter dan genezen.


Deze tips helpen je om je dier en huis zoveel mogelijk vlooivrij te houden op een natuurlijk manier. Zo beperk je de hoeveelheid gifstoffen voor zowel je dier, jezelf, familie als het milieu. Voorkomen is beter dan het genezen van een vlooienplaag en jeuk.


Vlooien op je kat

Om vlooien te voorkomen heb je niet per se alleen maar de keuze uit een gifstofje om de vlooien te doden. Echter vereist de natuurlijke manier wel wat meer moeite. Ook verjaagt het vaak alleen de volwassen vlo en doet het niets tegen de eitjes.


Een gezonde kat

Een kat die gezond is heeft minder last van vlooien. Dit komt door omdat de huid dan minder makkelijk te perforeren is door de vlo. Voldoende eten, een stressvrije omgeving, speeltjes tegen verveling en een lekker mandje: het zorgt ervoor dat je kat zich op zijn gemak voelt.


Regelmatig kammen

Vlooienkammen bestaan niet voor niets: ze helpen je met redelijk gemak de vlooien op je dier op te sporen. Ook halen ze de eitjes en vlooienpoepjes (zwarte spikkels) uit de vacht. Kam altijd van voor naar achter. Plaats eventuele vlooien in zeepwater om ze te doden.


Twijfel je of de zwarte spikkels gewoon viezigheid of vlooienpoepjes zijn, plaats het dan op een wit papier. Voeg wat water toe. Als het rood wordt, dan heeft je kat vlooien. Heeft je kat vlooien, dan moet je twee keer per dag kammen. Anders kun je eens per week je kat controleren met de kam.


Geurtjes

Eucalyptus, salie, venkel of krulzuring poeder kun je dagelijks op de huid van je kat wrijven. Dit stoot de vlooien af. Gebruik geen rozemarijn op je kat.


Nooit gebruiken bij katten: Knoflook of etherische oliën

Knoflook: Alhoewel dit soms wordt aangeraden, ook in de vorm van tabletjes en snoepjes, zou ik nooit knoflook geven aan mijn kat. Knoflook is giftig en kan zorgen voor een bepaalde mate van bloedarmoede. Bij katten is het toxische gevaar groter dan bij honden.


Etherische oliën: Tea tree olie, citroenolie, lavendelolie, eucalyptusolie, cederolie zijn geschikt om bij een hond te gebruiken, maar niet voor je kat. Zij kunnen dit moeilijk afbreken en vergiftigingsreacties vertonen.


Vlooien in je huis

Stofzuigen

Bij het stofzuigen verwijder je veel van de eitjes. Vergeet niet je auto. Je kunt ongemerkt eitjes onder je schoenen meenemen. Heb je vlooien binnen, dan is het verstandig de stofzuigerzak regelmatig dichtgeknoopt weg te gooien. De eitjes kunnen zich hierin ontpoppen.


Eventueel kun je een stukje vlooienband in de stofzuigerzak doen. Dit is niet ‘natuurlijk’, maar omdat het niet op het dier of in de directe omgeving zit, is het alleen giftig voor de vlooien. Je blijft wel met de milieubelasting zitten uiteraard.


Dweilen heeft overigens een stuk minder zin. Vlooien en vooral de eitjes houden van een vochtige omgeving. Door te dweilen maak je het hun eigenlijk naar het zin! Stoom reinigen kan wel zin hebben, omdat dit heel heet wordt.


Schoonmaken met azijnwater

Azijn zorgt ervoor dat de buitenkant van de eitjes oplossen, waardoor ze doodgaan. Kook het water (een kopje) en voeg evenveel azijn toe. Giet het in een schone flacon en schud deze om het te mixen. Gebruik dit bijvoorbeeld tussen de plinten en andere plekjes waar je moeilijker met de stofzuiger komt.


(Niet alle oppervlakten kunnen tegen azijn, let op waar je het op gebruikt!).


Wassen op minimaal 60 graden

Was regelmatig de kattenmand en andere plekjes waarop hij slaapt. Hier is de meeste kans dat eitjes van je dier afvallen. In de mand ontwikkelen ze zich tot larve en later ontpoppen ze. Rol de mand voorzichtig op zodat de eitjes er niet afvallen. Vergeet ook je beddengoed en gordijnen niet.


Eens per week in het vlooienseizoen of eens per maand daarbuiten zou voldoende zijn als er geen sprake is van een vlooienplaag.


Ontvochtigen

Van de vlooipopulatie bestaat 50% uit eitjes en 35% uit larve. Deze hebben beiden een vochtige omgeving nodig om te overleven. Een dehumifyer kan zorgen voor minder vocht in de lucht, waardoor minder eitjes overleven. Dat betekent weer minder vlooien!


Zout

Zout zorgt ervoor dat vlooien en hun eitjes doodgaan. Strooi keukenzout royaal op de vloerbedekking en kleden. Laat dit drie dagen zitten voordat je stofzuigt. Herhaal het nog eens na drie weken, zodat je ook zoveel mogelijk larve en poppen meeneemt die in tussentijd uitkomen.


Het is misschien verstandig in die drie dagen ergens anders te verblijven met de kat. Zo voorkom je dat je kat de zout dat blijft kleven aan zijn pootjes steeds oplikt.


Vang de vlo

Met een platte glazen schaal, afwasmiddel, wat water en een lichtbron kun je de vlooien vangen. Zet de schaal met water en afwasmiddel (druppeltje) in een donkere kamer met de lamp erop gericht. Een drijfkaarsje werkt ook. Het licht trekt de vlooien aan en die springen in het zeepwater. Vervolgens kunnen ze daar niet meer uitkomen.


IJskast methode

Vlooien gedijen het beste in een vochtige omgeving. Door je huis een ‘ijskast’ te maken door de kachel uit te doen en de ramen open, kun je ze op een natuurlijk manier verjagen. Uiteraard is dit wat lastig als het hoogzomer is, maar vroeg of later in het jaar kan het helpen.


Geurtjes

Bepaalde geurtjes zijn zeer onaantrekkelijk voor vlooien. Hieronder vallen lavendel, koriander, salie en kamille. Dit kun je bijvoorbeeld in het kattenkussen stoppen of in een geurzakje ophangen.


(Persoonlijk nadeel hiervan vind ik wel dat de vlooien dan ergens anders gaan zitten waar ze minder makkelijk te vinden zijn. De mand is tenminste makkelijk te wassen!).


Buiten het huis

Ook buiten en rondom het huis kun je zorgen dat er zo min mogelijk vlooien aanwezig zijn om de kans op besmetting te verkleinen.


Kort gras

Tijd om te grasmaaien! De zon heeft op kort gras meer kans de eitjes te verbranden. In lang gras kunnen vlooien juist meer hun gang gaan. Haal ook bladeren en eventueel andere schaduwplekjes weg, zodat de vlooien niet aan de zon kunnen ontkomen.

Ongedierte tegen ongedierte

Laat de mieren maar lekker rondwandelen in je tuin. Zij eten de eitjes en larven op. Ook kun je nematoden (aaltjes) kopen. Dit zijn wormen die vlooien opeten.


Planten

Citroenmelisse, salie, rozemarijn, kattenkruid, citroengras, basilicum en peperpunt kun je planten om vlooien op afstand te houden. Of plant ze in een pot en plaats ze bij de deur.


Cederhout snippers

Nog een geur die vlooien vreselijk vinden is cederhout. Door cederhout snippers te verspreiden in de tuin, weer je ze zoveel mogelijk. Geen schade voor je kat, jou of je tuin, maar ook geen vlooien meer.


Vlooien natuurlijk verjagen

De chemische producten tegen vlooien werken veelal sneller en effectiever. Op een natuurlijke manier vlooien bestrijden in een kattenhuishouding is lastiger. Echter is dit minder schadelijk voor je dier, voor jou en het milieu. Zolang er geen sprake is van een vlooienplaag of een vlooienallergie, kunnen deze methoden je dier en je huis zoveel mogelijk vlo vrij houden.


Inspiratie