Een voerplan voor je kat: Hoe een jager eten geeft
Sinds onze katten naar binnen zijn verhuist, is er een hoop voor ze verandert. Ze hoeven niet meer te jagen, niet meer bang te zijn of ze hun volgende maaltje krijgen en bewegen is ook een stuk minder noodzakelijk.
Toch is en blijft dit natuurlijk gedrag.
Door hierop in te spelen promoot je de gezondheid van je kat. Zeker nu zoveel katten last hebben van overgewicht, blaasgruis en suikerziekte is een voerplan nog zo gek niet.
Vocht is heel belangrijk
Voor elk levend wezen is vocht (water) belangrijk, ook voor katten. Helaas zijn katten slechte drinkers, omdat heel dorstreflex als woestijndier laag is. Katten krijgen van nature hun vocht via hun prooi, waardoor bewust water drinken minder nodig is.
Hier dichtbij blijven betekent dat het voer van je kat voldoende vocht (~70%) moet bevatten. Brokjes bevatten maar ~10% water. Daarom is natvoer of vers voeren geschikter voor je kat.
Wist je dat… water het belangrijkste is bij het verlagen van het risico op blaasgruis? Het spoelt de mineralen namelijk door voordat ze kunnen samenklonteren.
Meerdere keren een beperkte hoeveelheid
Veel katten schrokken hun voer naar binnen alsof ze dagenlang niet gegeten hebben. Zeker katten met een zwerfachtergrond hebben deze neiging. Daarnaast hebben de meeste katten de natuurlijke neiging te eten wanneer dat kan. Ze weten immers nooit wanneer ze hun volgende maaltje vangen. Daarom jagen ze ook wanneer ze geen honger hebben en eten ze zo’n 10 keer per dag.
Hier dichtbij blijven betekent meerdere keren per dag voeren, toch minimaal 3 tot 5 keer per dag. Voer bijvoorbeeld ’s ochtends, de late middag en voor het slapen gaan of gebruik een timer-bakje. Dit is overigens niet alleen natuurlijker. Ook helpt het de urine zuurgraad stabieler te houden, waardoor blaasgruis (struviet) minder de kans krijgt.
Daarnaast is het van belang de porties te beperken. Katten eten wel degelijk (iets) te veel voortvloeiend uit natuurlijke overlevingsdrang. Tevens is het eten zo aanlokkelijk mogelijk voor ze gemaakt, dus het is moeilijk om er af te blijven. Ook verveling, castratie en stress kunnen een rol spelen in teveel eten. Om onze lieverds te beschermen, is afweging van de calorieën zeker van belang.
Wist je dat… de grootte van de maaltijd invloed heeft op de zuurgraad van de urine die struviet kan triggeren? Grote maaltijden vergroten het risico op struviet, terwijl kleinere maaltijden de pH waarde zuurder houdt.
Stimuleer zijn jaaginstinct
Een kat is een jager. Ook al heb je een binnenkat, je herkent het gedrag vast wel: sluipen, stilzitten, kijken, schudden met het kontje vlak voordat ze aanvallen.
Maar als ze hun eten elke dag op dezelfde plek krijgen, op hetzelfde tijdstip, kan dat behoorlijk saai zijn. Hun ritme van slapen – jagen – eten wordt een slapen – vreten – nog meer slapen ritme.
Om dit te voorkomen kun je meerdere voerplekjes inrichten. Hierdoor moet je kat niet alleen zijn jaaginstinct gebruiken, maar ook meer bewegen om zijn voer te krijgen. En misschien zijn sommige bakjes soms wel leeg: hij is in het jagen niet altijd succesvol.
Wist je dat... spelen iets is wat je kat heel graag doet? Dit werkt stress verlagend, geeft fysieke én mentale uitdaging en is goed voor de algehele gezondheid van je kat. Een hengel met een speeltje aan het uiteinde is favoriet bij menig kat.
Voedselverrijking voor mentale uitdaging
Maar zo’n bakje is ook maar saai. Daar hoeven ze ook amper iets voor te doen. Jagen is juist een probleem oplossen: hoe ga ik dat muisje te pakken krijgen zodat ik kan eten?
Een voerpuzzel, die ook voor natvoer bestaan, is een mooie oplossing. Hierbij moet je kat zijn probleemoplossend vermogen gebruiken om zijn voer te krijgen. Hierdoor duurt het langer voordat je kat al het voer heeft, wat schrokken en het daarmee gepaarde overgeven tegen gaat.
De meeste katten hebben vrij snel door hoe ze een puzzel moeten oplossen. Zelfs kittens, senior katten, drie potige en blinde katten! Het zijn slimme beestjes, dus geef niet te snel op.
Wist je dat… verveling bij katten kan leiden tot stress? Stress bij katten is moeilijk te zien, maar heeft invloed op de ontwikkeling van verschillende ziekten.
Bronnen
Dr. Ellis en Dr. Rowe (iCatCare) - Five-a-Day Felix (PDF)
Dantas, L. M., Delgado, M. M., Johnson, I., & Buffington, C. T. (2016). Food puzzles for cats: feeding for physical and emotional wellbeing. Journal of feline medicine and surgery, 18(9), 723-732.
Delgado, M., & Dantas, L. M. (2020). Feeding cats for optimal mental and behavioral well-being. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 50(5), 939-953.