7 vragen voordat je een kattenverzekering afsluit

Oké, jij hebt besloten dat je een kattenverzekering wil afsluiten. Maar welke past dan het beste bij jou? Dat ligt aan je kat en aan jouw situatie. De een wil gewoon de goedkoopste, de ander wil de breedste dekking of juist de hoogste vergoeding. Daarom hieronder 7 overwegingen die je moet controleren bij de kattenverzekering die jij op het oog hebt.


Wat wordt er vergoed?

De eerste vraag die jij je moet stellen is: wat wil je dat allemaal vergoed wordt? Ben jij iemand die all the way gaat met MRI scans, röntgenfoto's en chemo's? Of gaat dit je allemaal iets te ver?


Het is echt belangrijk uit te zoeken:

  1.  Wat wordt vergoed?
  2. Zit dat in de basis of moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten?
  3. Hoort er een maximale vergoeding bij (waar je akkoord mee bent)?


Wat wordt niet vergoed?

Naast wat wel vergoed wordt, moet je ook kijken naar wat niet vergoed wordt. Velen hebben uitsluitingen op basis van:

  • Wat al bekend is bij je kat
  • Sommige ras-gerelateerde aandoeningen (meer bij honden, maar ik noem het toch maar even!)
  • Bij veel verzekeraars kun je een kat ouder dan 7 jaar niet meer verzekeren (en hoe ouder je dier, hoe meer je betaalt...)


De belangrijkste in dit rijtje is nog wel het eerste punt: wat al bekend is bij je kat wordt niet meer vergoed. Dus is je kat al eens bij de dierenarts geweest met blaasproblemen? Dan is dit automatisch uitgesloten. Het heeft dus geen enkele zin om pas na een behandeling naar een verzekering te kijken. Het is net zoals dat je een brandend huis niet meer kan verzekeren.


Bij ras-gerelateerde problemen kun je bijvoorbeeld denken aan artrose bij de Scottish fold katten. Hartproblemen en heupdisplasie komt vaker bij maine coons voor. Hieronder vallen ook alle erfelijke of aangeboren aandoeningen die gerelateerd zijn aan het fokken op gewenste uiterlijke kenmerken. Wil je iets heel specifieks weten, neem dan even contact op met de verzekeraar die je overweegt. Doe dat het liefst via de mail, zodat je het zwart op wit hebt.


Hoeveel wordt er vergoed?

Je sluit een verzekering af, zodat je kosten gedekt worden. Maar let op: bij huisdierenverzekering wordt meestal niet alles gedekt. De meeste hebben een vergoeding van tussen de 50 en 90%. Uiteraard geldt: hoe meer vergoed wordt, hoe hoger de premie per maand, maar ook hoe minder je zelf moet bijdragen bij een dierenartsrekening.


Een voorbeeldje voor een rekening van 1.000 euro:

  • Bij 50% vergoeding betaal je zelf €500, maar een lagere premie
  • Bij 90% vergoeding betaal je zelf maar 100 euro, maar betaal je meer per maand.


Snap je? Je betaalt alsnog altijd een gedeelte zelf, alleen niet 100% van de rekening.


Hoeveel wordt er per jaar maximaal uitgekeerd?

Naast een vergoedingspercentage heb je ook nog een maximale vergoeding per jaar. De meesten zitten tussen de 2.500 en 6.000 euro per jaar. Ook hier geldt weer: hoe hoger de maximale vergoeding, hoe meer premie je betaalt. Ben jij altijd die pechvogel? Dan kies je waarschijnlijk eerder voor de hogere uitkering per jaar.


Hoe is de service?

Hiervoor kun je de reviews bekijken, liefst op een onafhankelijke website zoals Google of Trustpilot. Maar wees ook gewaarschuwd: de negatieve én positieve ervaringen zijn maar momentopnames. Ik kijk in reviews naar wat ik belangrijk vind. Denk aan dingen als: kun je ze makkelijk bereiken (telefoon of mail), hoe is de ervaring over de service, kunnen ze maatwerk leveren?


Wachttijd

Let op dat álle verzekeraars een wachttijd hebben. Dit houdt in dat de eerste 30 dagen nog steeds voor jouw rekening zijn. Bovendien hebben velen in de polisvoorwaarden staan dat indien zich in de wachttijd een ziekte ontdekt wordt, deze ook wordt uitgesloten van behandeling.


Wat sommige wel hebben, is dat een ongeluk wel vergoed wordt. Maar ook hiervoor geldt 48 uur wachttijd. Dus het is niet zo dat je kat zijn pootje breekt, jij snel een verzekering afsluit en zij betalen wel.


Hoeveel moet je betalen?

Natuurlijk is je premie ook nog belangrijk. Deze ligt ergens tussen de 15 en 50 euro. Hoe breder en hoger je vergoedingen, hoe meer je moet betalen. Kun jij het maandbedrag dat je wordt voorgeschoteld ook missen? En wíl je dit ook betalen aan hun premie, of kies je dan toch maar voor zelf sparen? 


Wat is voor jou de belangrijkste overweging?