Wanneer mag je kitten over op volwassen voeding?
Kittens
Marilyn [Catmoneo]
Kittens
3 min

Wanneer mag je kitten over op volwassen voeding?

3 min

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg over kittenvoeding is: wanneer mogen kittens over naar voeding voor volwassen? Het korte antwoord is "vanaf 12 maanden". Hieronder zal ik het lange antwoord geven met meer tekst en uitleg.


Tot wanneer groeien kittens?

Kittens groeien in hun eerste weken heel snel. Tot ongeveer 20 weken is dat grofweg 100 gram per week. Daarna neemt het langzaam af. Katers komen iets meer aan (20 gram per dag) dan poezen (11 gram per dag).


Hieronder zie je een mooie groeicurve. Na 4 weken zie je al verschillen in het gewichtstoename tussen katers (mannetjes) en poezen (vrouwtjes). Vanaf ongeveer 36 weken vlakt het snel af. Als je kitten ongeveer 10-11 maanden is, zit hij ongeveer op zijn volwassen gewicht. Op 12 maanden staat dat wel ongeveer vast en is er geen gewichtstoename meer door de groei van de kitten.


Grote raskatten (Maine Coons, Noorse boskatten, etc) kunnen nog wel iets langer doorgroeien. Echt duidelijke informatie is hier niet over helaas, maar ik houd ongeveer 15 maanden aan.


Groeicurve en gewichtstoename van kittens

(Van boven naar beneden: Lichaamsgewicht in kilo's

Van links naar rechts: leeftijd in weken)


Voeding en de groei van kittens

Voor al dat groeien zijn veel voedingsstoffen nodig. In de allereerste fase gaat het om colostrum. Dit is speciale melk van de mama in de eerste 3 dagen na geboorte, die belangrijke voedingsstoffen bevat, het immuunsysteem opstart en zorgt voor een normale bloedstroom.


Daarna krijgen kittens melk van de mamapoes. Dit is tot een week of 5 - 6. Kattenmelk is aanzienlijk vetter en eiwitrijker dan bijvoorbeeld koeien of geitenmelk en bevat minder lactose. Daarom heeft het de absolute voorkeur dat kittens bij hun/een mama kunnen drinken.


Dan worden ze afgespeend op vast voedsel. Eerst is dat nog heel zacht, maar met de tijd kunnen brokjes ook geprobeerd worden. Kittens hebben voor al dat groeien nood aan onder andere voldoende eiwitten en vetten. Voldoende calorieën binnen krijgen is heel belangrijk.


Waarom is kittenvoeding belangrijk?

Een echt goede kittenvoeding ondersteunt het groeien en ontwikkelen van kittens optimaal. Dat betekent dat ze goed groeien, zónder dat ze overgewicht ontwikkelen. Want overgewicht in de kittentijd geeft een verhoogde kans op te dik zijn in de volwassen tijd. Uit onderzoek blijkt ook dat kittens die tot zeker 6 maanden kittenvoeding aten, de kans op overgewicht kleiner was.


Aan de andere kant moet kittenvoeding ook niet té caloriearm zijn. In dat geval kan de kitten onvoldoende energie binnenkrijgen, omdat zijn maag letterlijk vol zit. Ook dan zal hij dus niet optimaal groeien. (Deze energielevels in kittenvoeding zijn vaak de reden dat volwassen katten het beter niet kunnen eten: zij worden er te dik van).


Kittenvoeding wijkt ook af van voedingen voor volwassen katten. Kitten voeding is (in tegenstelling tot senior voeding) al veel beter onderzocht. Er is dan ook een specifieke voedingslijst opgesteld door het FEDIAF die vertelt wat er minimaal in kittenvoeding moet zitten.


Zo bevat het minder eiwit. Dat klinkt misschien gek, maar het is logisch: omdat kittens veel meer mogen eten dan volwassen katten, is het beter dat hun voeding in verhouding tot die calorieën minder eiwit bevat.


Daarnaast is een toevoeging van DHA een goede toevoeging.  Deze omega-3 vetzuur zorgt voor een optimale ontwikkeling van het brein en de ogen. Visolie kan hier goed bij helpen.


Ook is het belangrijk dat kittens geen verzurende diëten krijgen, zoals blaasgruis voeding. Dit verminderd hun groei, maar nog erger: hun botten worden zwakker.


Vanaf wanneer kun je je kitten overzetten op volwassen voeding?

Kittens groeien tot grofweg 1 jaar. Grote raskatten vaak nog wat langer. Tot die tijd hebben ze dus die extra's nodig van de kittenvoeding. Vanaf een maand of 10 kun je af en toe eens wat adult voeding geven. Gewoon om te proberen en kennis te laten maken.


Vanaf ongeveer 12 maand ga je dan over naar adult natvoer. Daar mag je best 1 tot 3 maanden over doen. Bovendien: een volwassen kat kan in sommige gevallen wel kittenvoeding eten, maar andersom is dus een slechter idee.


Volwassen voeding omdat je kitten anders te dik wordt?

Nee, dit is dus een slecht idee. Helaas wordt dit na castratie nog wel eens aanbevolen. Maar even uitgaande dat de kitten op/voor 6 maanden gecastreerd wordt, heeft ie nog steeds veel te groeien. Die extra voedingsstoffen heeft ie dus nodig.


Om te voorkomen dat je kitten te dik wordt na castratie, kun je overschakelen naar natvoer. Brokjes zijn namelijk erg calorierijk, maar dit zorgt ook makkelijker voor teveel eten. Zeker als er ook nog eens onbeperkt voer klaar staat. Er zijn wel caloriearmere brokjes voor kittens, maar helaas is de keuze erg beperkt.


Natvoer is daarom een veel makkelijkere keuze. Dit bevat slechts 1/4 van de calorieën van brokjes, ze mogen er aanzienlijk meer van eten en hun maagjes zijn daardoor beter gevuld. En er zijn zat gezonde kitten natvoedingen te vinden in de markt. In de kitten voerlijsten vind je die makkelijk.


Bronnen

Bauer, J. E., Heinemann, K. M., & Lees, G. E. Small Animal Clinical Nutrition.

Case, L. P., Daristotle, L., Hayek, M. G., & Raasch, M. F. (2010). Canine and feline nutrition: a resource for companion animal professionals. Elsevier Health Sciences.