Zout (natrium) in kattenvoer: Wel minima, geen maxima
Zout is heel belangrijk voor een gezond lichaam, maar kan ook schadelijk zijn als je er teveel van krijgt. Het staat bij mensen bekend om de gevolgen zoals een hoge bloeddruk, hartfalen en nierproblemen. Geldt dat ook voor katten?
Dat zout (natrium) in kattenvoer zit is geen geheim. Soms kun je het zelfs ruiken aan het voer. Maar de vraag is of dit slecht is voor je kat, zeker omdat het lichaam van een kat zoveel kleiner is dan dat van een mens – en dus veel minder zout nodig lijkt te hebben. Wat is wijsheid rondom zout in kattenvoer?
Waarom zit er zout in kattenvoer?
Zout zit in bijna alle etenswaren. Dus ook al het niet apart is toegevoegd, zit er altijd wel een beetje in het voer. Meestal kun je dit vinden onder het kopje ‘natrium’ of in het Engels onder ‘sodium’.
Zout verbetert de smaak van voedsel. Bovendien is zout een natuurlijk conserveermiddel. Het wordt al eeuwen gebruikt om voedsel goed te houden. Daarnaast is zout belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam, ook bij de kat:
- Het helpt cellen om bouwstoffen en afvalstoffen te verplaatsen.
- Het helpt om vocht vast te houden.
- Het helpt bij de voedselvertering door de juiste hoeveelheid maagzuur aan te maken.
Is zout slecht voor je kat?
Zout heeft dus belangrijke rol in het functioneren van het lichaam, maar bij een te grote inname van zout kan dit nadelige gevolgen hebben. Zeker bij mensen zijn hiervan de symptomen veel beschreven: Op zijn minst krijg je meer dorst, maar het kan ook erger zijn met een hogere bloeddruk, hartproblemen of nierfalen.
Ook een zoutvergiftiging is mogelijk. Denk hierom als je kat in de winter naar buiten gaat en er gestrooid is. Het zout wat aan zijn pootjes blijft kleven worden schoongelikt en dit krijgt de kat binnen.
Wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen voor katten is niet overtuigend. Dit onderzoek van Chandler (2008) stelt bijvoorbeeld dat honden en katten zich beter aanpassen aan verschillende zoutlevels. Zout en een hogere bloeddruk zouden daarom niet aan elkaar gerelateerd zijn. Het lijkt erop dat hoge zoutgehaltes niet dezelfde gevolgen heeft voor mensen en katten.
Aan de andere kant wordt wel vaak opgemerkt dat als katten al problemen hebben met bijvoorbeeld de nieren, er beter een lager natriumgehalte gehanteerd kan worden.
Hoeveel zout is goed voor een kat?
Omdat vastgesteld is dat een beetje zout goed is, zijn er minima ingesteld voor het zoutgehalte (‘sodium’ in het Engels) in kattenvoer. Op basis van het onderzoek van Yu en Morris stelde het FEDIAF de volgende ondergrenzen in:
Kat* | Per 100 gram droge basis | Per 1000kcal |
Indoor (gecastreerd) | 0,10 gram | 0,25 gram |
Outdoor (intact) | 0,08 gram | 0,19 gram |
Zwanger / Kittens | 0,16 gram | 0,40 gram |
*De onderverdeling tussen indoor (gecastreerd), outdoor (intact) en zwanger/kittens is gemaakt op basis van hoeveel energie katten dagelijks nodig hebben. Deze kun je terugvinden in mijn artikel hierover. Voor de gemiddelde kat kun je de indoor kat aanhouden.
Maximum
Het FEDIAF stelt dat tot 1,5% op droge basis het zoutgehalte geen problemen oplevert (3,75 gram per 1000kcal). Daarboven doen ze geen uitspraak, omdat ze hiervoor geen wetenschappelijk bewijs hebben. Dit zorgt er tevens voor dat er geen nutritionele of wettelijke regels zijn voor het maximum zoutgehalte.
Het voer wat ik tot nu toe bekeken hebt, gaat niet over die 1,5% per 100 gram. Echter zitten ze wel ver boven de aangeraden minima. Wil je dit zelf vergelijken, dan moet je de natrium waarden omrekenen. Hoe je dat doet kun je leren in het artikel over de droge basis.
Katten kunnen meer zout hebben dan mensen
Katten proeven en verwerken zout anders dan wij mensen. Dus als het voor ons erg zout proeft, dan hoeft dat niet te betekenen dat je kat daar ook per definitie last van heeft. Toch is het wel slim om af en toe eens te kijken hoeveel zout je voeding eigenlijk bevat en of het niet over de momenteel vastgestelde grens gaat. Zeker bij katten met nierfalen en een hoge bloeddruk is het verstandig het natrium gehalte van je kattenvoer te beperken.
Bronnen
Chandler, M. L. (2008). Pet food safety: sodium in pet foods. Topics in companion animal medicine, 23(3), 148-153.
Yu, S., & Morris, J. G. (1999). Sodium requirement of adult cats for maintenance based on plasma aldosterone concentration. The Journal of nutrition, 129(2), 419-423.
FEDIAF (2021): Nutrional Guidelines for Cats and Dogs
Truth about Pet Food: Salty dog and salty cat